Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakgrund: Så lät det 2008 när FRA antogs

Uppdaterat tisdag 11 juni 2013 kl 09.40
Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 19.30

Den så kallade FRA-lagen som antogs av riksdagen 2008 innebär att Försvarets radioanstalt, FRA, har rätt att avlyssna all data- och telefontrafik som passerar Sveriges gränser, utan någon brottsmisstanke.

Debatten gick het i Sverige 2008, innan den hårt kritiserade FRA-lagen klubbades igenom. Kritikerna menade att den var ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten, och både politiker och privatpersoner höjde sina röster emot lagförslaget.

In i det sista var det osäkert om riksdagen skulle anta förslaget, men efter två dagars debatter och flera tillägg i lagen, som var tänkta att stärka den personliga integriteten, övertalades till slut de borgerliga ledamöter som tidigare varit emot. 

Med fem rösters marginal godkände riksdagen den nya lagen om signalspaning, som innebär att Försvarets radioanstalt FRA har rätt att avlyssna all data- och telefontrafik som passerar Sveriges gränser, utan någon brottsmisstanke.

Signalspaning får ske bland annat för att kartlägga yttre militära hot mot landet, allvarliga yttre hot mot samhällets infrastrukturer och för att kartlägga strategiska förhållanden avseende internationell terrorism.

FRA började att inhämta kabelburen trafik för signalspaning från den första december 2009. Och från den första januari i år får även Säpo och Rikskriminalen beställa signalspaning från FRA, efter en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och regeringen.

När det förslaget kom kritiserade flera myndigheter och organisationer, däribland Datainspektionen och Advokatsamfundet, att även Rikskriminalen skulle få beställa signalspaning, men regeringen och Socialdemokraterna pekade på att deras arbete skulle underlättas om de får möjlighet till signalspaning.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".