Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bidöd i Sverige oroar biodlare

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 08.10
Bidöd oroar biodlare
(2:00 min)
För konsumenterna kan situationen innebära att det blir svårare att få tag på inhemsk honung. Foto: Michael McCollum

En enkät bland Sveriges bi-odlare visar att 23 procent av deras bisamhällen har dött under vintern. Det är en fördubbling jämfört med året innan. Bihälsokonsulent Preben Kristiansen är ansvarig för enkäten och berättar för Sveriges Radios reporter Simon Andrén om risker med den svenska honungen.

– Det är klart det är inte bra att man förlorar en femtedel av bisamhällena, det är stora ekonomiska förluster för biodlarna som drabbas.

– Ett bisamhälle, beroende på plats i landet, kan producera mellan 20-30 kilo upp till 80-100 kilo honung, så det kan röra sig som flera tusen kronors förluster per samhälle, säger Preben Kristiansen, bihälsokonsulent.

Det har varit en tuff vinter för honungs-bina. Ekot har under våren rapporterat om vissa odlare som förlorat nästan hälften av sina samhällen.

För att få en överblick av problemet har Sveriges Biodlares Riksförbund genomfört en enkät-undersökning om dödligheten. Knappt två tusen svenska biodlare deltog.

Deras svar visar alltså att vintern slagit hårt mot bisamhällena. Knappt 23 procent överlevde inte.

Det är ungefär en fördubbling jämfört med förra vintern.

Och ser man till dom senaste 100 åren så dör i snitt 13 procent av bisamhällena varje vinter. Att jämföra med årets 23 procent.

Enligt Preben Kristiansen är det oklart varför det blivit så här.

– Men vad vi vet är ju att i fjol i augusti var det kallt och regnigt på många ställen i landet. Det ger dåliga förutsättningar för att producera det vi kallar vinterbin, och bra vinterbin är förutsättningar för att samhällen kan övervintra väl.

Nu ska enkät-svaren analyseras ytterligare för att hitta avvikelser på regional-nivå, säger Preben Kristiansen

– I varje distrikt eller län kommer vi att titta på om det finns speciella faktorer som bidragit till högre förluster. Den informationen kommer vi ge till biodlarna och ge rekommendationer till hur biodlarna kan göra för att minska förlusterna.

Och för konsumenterna kan situationen innebära att det blir svårare att få tag på inhemsk honung.

– Risken finns naturligtvis att det blir mindre svensk honung på marknaden, säger Preben Kristiansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".