Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD ändrar sig om dubbelbestraffning

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 09.32
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

En person som har fått betala skattetillägg får därefter inte dömas för skattebrott. Det slår Högsta domstolen fast i en emotsedd dom i dag.

För tre år sedan slog HD fast att det var okej att först besluta om skattetillägg för en person och senare även åtala för skattebrott i samma ärende – alltså att straffa en person två gånger.

Men beslutet har kritiserats för att vara otydligt och flera underrätter har, bland annat med stöd i Europakonventionen, tolkat rättsläget annorlunda.

Dagens beslut innebär att domstolen byter fot.

"Den enskilde har ett skydd mot att en och samma gärning prövas i två olika förfaranden. Det framgår av ett tilläggsprotokoll till Europakonventionen och av EU:s rättighetsstadga", skriver HD om beslutet, som var enhälligt.

Frågan om dubbelbestraffning avgjordes i plenum, det vill säga samtliga 16 justitieråd i HD deltog i avgörandet. Det är mycket sällsynt att mål avgörs på det sättet – det sker endast när ett mål anses vara av särskild vikt för hur lagen ska tolkas. Under perioden 1990-2012 har det bara skett tio gånger.

Att detta blev ett plenimål beror på att HD har fattat beslut i samma fråga tidigare, 2010. Om ett tidigare prejudikat ska tas upp krävs att alla domare är med.

I sitt avgörande har HD tagit hänsyn till en dom som EU-domstolen meddelade tidigare i år. I den domen, som gäller mervärdesskatt, slår EU-domstolen fast att en person som fått betala skattetillägg inte får dömas för skattebrott "om skattetillägget har straffrättslig karaktär".

"Högsta domstolens beslut innebär att skyddet mot dubbla förfaranden gäller även andra skatter, exempelvis inkomstskatt", skriver HD.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".