Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utomstående tillsynsmyndighet för polisen föreslås

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 15.45
"Lätt hänt att man blir påverkad"
(1:45 min)
Förslaget välkomnas av polisforskaren Stefan Holgersson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Polisen bör ha en ny, extern tillsynsmyndighet, när landets 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen slås ihop till en myndighet 2015. Det föreslog polisorganisationskommittén till regeringen i dag.

Kommitténs ordförande Nils Öberg gav några exempel på vad myndigheten ska kunna kontrollera.

– När polisen gör stora ingripanden, till exempel vid en fotbollsmatch eller vid demonstrationer, finns ett ganska stort antal regler som är till för att skydda den enskilde. Trafikövervakning är ett annat exempel där det är starkt reglerat hur arbetet ska ske, säger han.

Den nya fristående myndigheten får alltså ansvar för att se till att polisen följer de lagar och regler som gäller. I dag är det Rikspolisstyrelsen som har det ansvaret, men när polisen organiseras om till en enda stor myndighet den 1 januari 2015 försvinner Rikspolisstyrelsen.

Tillsynsmyndigheten ska kunna rikta kritik mot polisen och Säkerhetspolisen. Den ska fungera som ett komplement till de övriga tillsynsmyndigheterna, som till exempel justitieombudsmannen, justitiekanslern, och Riksrevisionen. Men den ska inte granska enskilda poliser eller tjänstemän, och inte heller ägna sig åt polisens internutredningar. Den uppgiften kommer ligga inom polisen.

– Internutredningar är brottsverksamhet. Det ska utföras av professionella människor som kan saken. I vårt land är det poliser som gör det, säger Nils Öberg.

Stefan Holgersson, polisforskare på Linköpings universitet, tycker att det är bra att den nya tillsynsmyndigheten ska ligga utanför myndigheten. Samtidigt ser han ett problem i att det ändå ligger under samma departement som polisen.

– I och med att de ligger under justitiedepartementet så blir det en utmaning att rekrytera chefer och anställda som har integritet. Det är lätt hänt att man blir påverkad och uttrycker sig på ett försiktigt sätt, säger Stefan Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".