Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare vill avkriminalisera triviala bötesbrott

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 06.12
"Straffrätt ofta inte bästa verktyget"
(2:01 min)
Dubbdäck vid fel tid och saknad varningstriangel är några bötesbrott som kan strykas. Foto: Jessica Gow/Scanpix

En rad brott som i dag leder till böter och gör att folk hamnar i straffregistret bör slopas och ersättas av olika ekonomiska avgifter. Det föreslår en utredning som presenteras i dag.

Det gäller exempelvis yrkeschaufförer, vanliga bilister och för personer som arbetar med livsmedel och djur.

– Man ska styra människorna på så effektivt sätt som möjligt och då är ofta straffrätten inte det bästa verktyget, säger Mari Heidenborg, utredare och chef för Solna tingsrätt.

Hon har på regeringens uppdrag gått igenom alla svenska straffregler för att se vad som borde avkriminaliseras och strykas eller ändras på annat sätt. I dag så kan exempelvis anställda begå brott och straffas med böter om de kör en lastbil för lång tid eller har fel utbildning. Personer inom djur- och livsmedelsföretag kan straffas om de missar att anmäla något till en myndighet.

Mari Heidenborg tycker att det vore bättre med nya ekonomiska avgifter mot företaget i den typen av fall.

– Ett bötesstraff har knappast så mycket kännbar verkan där. Men kan du ha en ekonomisk sanktion som tar bort vinsten – de får betala för vad de gör fel – så har det betydligt större verkan, säger hon.

Mari Heidenborg tror inte att en avkriminalisering skulle minska olika kontrollmyndigheters intresse att granska om reglerna följs inom exempelvis miljö och djurskydd, för dagens brott har låg prioritet hos polisen. Skulle myndigheterna själva kunna sätta de ekonomiska sanktionerna, kanske intresset skulle öka i stället.

Den som döms för ett brott pekas ut på ett så negativt sätt att det ofta slår för hårt i förhållande till felet, menar utredaren. Det gäller exempelvis förseelser mot trafikregler som att ha dubbdäck vid fel tid och sakna varningstriangel – också i sådana fall borde det räcka med avgifter utanför straffsystemet och dessutom vore det administrativt smidigare. Mari Heidenborg tror inte det skulle leda till fler trafikbrott.

– Jag tror även en avgift kan ha stor och avhållande effekt, säger hon.

Några äldre brott vill Mari Heidenborg slopa helt utan att ersätta med avgifter. Regler om hur tjurar får släppas på allmän mark, har passerat bäst före datum. Straffet för att gifta sig med två personer, ser hon mer som en gammal morallag.

– Det är ju fortfarande olagligt, om man gifter sig med mer än en så blir det andra äktenskapet ogiltigt. Det borde räcka med det, man behöver inte också straffas, säger Mari Heidenborg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".