Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Putin blir ledare för rysk folkrörelse

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 13.00
"Folkfronten en reservlösning för makten"
(2:15 min)
Rysslands president Vladimir Putin leder Allryska folkfronten. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix.

Med vikande opinionssiffror försöker Rysslands president Vladimir Putin att allt mer distansera sig från det så kallade maktpartiet Enade Ryssland. I dag väntas han väljas till ledare för organisationen "Allryska folkfronten”, på pappret en folkrörelse men i själva verket en politisk kraft skapad av Putin själv.

Men för många ryssar är Folkfronten inte särskilt känd.

-– Jag har hört talas om det, men vet inte vad det är för något. Men om man bildat en sådan organisation så behövs den säkert, säger Natalja från Blagovesjensk, i ryska Fjärran östern.

Nu promenerar hon i Aleksanderträdgården, intill Kreml. En bit bort i utställningshallen Manezj håller Allryska folkfronten sin första kongress och i dag får man officiell status som Folkrörelse med president Vladimir Putin som sin ledare.

–- Folkfronten är en organisation som formerar sig kring Putin och hans program, säger Valerij Fadejev, chefredaktör för tidskriften Ekspert och en av grundarna.

–- Dagens högsta tjänstemän och ministrar förstår inte vad Vladimir Putins politik går ut på, säger Fadejev och nu är det Folkfrontens uppgift att hjälpa till med att realisera hans program.

Några förslag som Folkfronten står bakom är att begränsa frikostiga fallskärmar i de statliga bolagen, införa skolunifrom, att återuppliva hederstiteln Arbetets hjälte samt att införa gratis fritidsfiske.

Idén om Folkfronten lanserades av Vladimir Putin själv inför parlamentsvalet 2011 och snart anslöt sig en lång rad föreningar och organisationer. Man förde också fram sina kandidater inför parlamentsvalet som sedan valdes in på partiet Enade Rysslands listor.

– Folkfronten är en slags reservlösning för makten att ha med sig in i framtiden, säger statsvetaren Michail Vinagradov och menar som många andra att Vladimir Putin oroas över det minskande stödet för det så kallade maktpartiet som sedan ett par år dras med öknamnet "bovarnas och banditernas parti".

Även om ingen annan politiker i Ryssland kan mäta sig med Vladimir Putins opinionssiffror så har också de sjunkit på senare år. Folkfronten kan vara ett sätt för honom att distansera sig från övriga makthavare som ryssarna känner allt mindre förtroende för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".