Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Botten i konjunkturen passerad för tekniksektorn

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 06.42
"Fortfarande problemen efter finanskraschen"
(1:53 min)
1 av 2
Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.
2 av 2
Tydligast är uppgången för bil- och transportmedelsindustrin. Foto: Steve Helber/Scanpix.

För företag inom teknikindustrin har botten i lågkonjunkturen passerats. Det skriver Teknikföretagen i en ny barometer som publiceras i dag. Enligt chefsekonom Anders Rune ökar nu produktionen.

– Vi anade att en botten närmade sig och nu kan vi konstatera att vi har sett den. Därför säger vi att den i dagsläget är passerad, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.

Företagen inom teknikindustrin rapporterar ökad orderingång just nu, enligt branschorganisationen Teknikföretagens konjunkturbarometer för det andra kvartalet. Jämfört med kvartalet innan har ordervolymerna vänt från en minskning till en ökning för både små och stora företag.

– Den stora omsvängningen är att både de små och de medelstora företagen nu säger att de har en större ordervolym än kvartalet före. Förra gången sa de att de fortfarande hade en mindre volym, säger Anders Rune.

Vad beror det på?

– Effekterna från exportindustrin ger mer order också till mindre företag.

Drygt 500 företag och koncerner med en sammanlagd försäljning på över 600 miljarder kronor ingår i undersökningen.

Tydligast är uppgången för bil- och transportmedelsindustrin, och där framför allt för underleverantörerna. Men bilden är splittrad, för exempelvis leverantörer till byggindustrin pekar det fortfarande ned.

Flera prognosmakare har förutspått en vändning i konjunkturen andra halvåret 2013. Teknikföretagen hävdar alltså att när det gäller produktionen i deras medlemsföretag har vändningen uppåt redan skett.

Men osäkerheten är fortfarande stor framöver.

– Hur mycket bättre det blir är svårt att säga. Vi har en ogynnsam omvärld i Europa och fortfarande problemen efter finanskraschen, så vi ska nog vara försiktiga när det gäller styrkan i efterfrågan framåt. Men perspektivet är mycket bättre när man har passerat botten, säger Anders Rune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".