Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inför partiledardebatten: "S har avslöjat sin taktik"

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 06.52
1 av 2
Fredrik Reinfeldt (M) och Mikael Damberg (S) debatterar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Tomas Ramberg. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

I dag klockan 9 börjar riksdagens sista partiledardebatt före sommaren. Tomas Ramberg, ekots inrikespolitiska kommentator, svarar på frågor om vad som kan väntas av debatten.

Vad är nytt och vad har hänt i politiken sedan förra gången partiledarna drabbade samman i riksdagen?

– Socialdemokraterna har haft en kongress som grovt uttryckt gav den nye partiledaren Stefan Löfven fria händer.  Han lanserar nu stenhårt sin slogan om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Regeringen, framför allt finansminister Anders Borg, har gått från sträng snåljåp till spenderare. Från att ha försvarat tagelskjortorna både hemma och i Europa är det nu investera sig ur krisen som gäller. Frågan är hur Socialdemokraterna, som kritiserat regeringen för att vara slösaktig, ska hantera den nya situationen.

– Sedan har alla partier som vill tillåta vinster i privatägda skolor kommit överens om nya regler, striktare på flera sätt men fortfarande som tillåter vinster. De hoppas få bort frågan ur valrörelsen och idag är det nog mest det kvarvarande partiet, Vänsterpartiet, som kommer att tala om saken.

– I skattepolitiken har Socialdemokraterna avslöjat sin taktik: Om regeringen till valåret lägger fram ett nytt jobbskatteavdrag ska socialdemokraterna bekämpa det i riksdagen. Men i valrörelsen hösten 2014 ska de göra helt om och lova att skattesänkningen får vara kvar.  De är rädda att skrämma  medelklassväljare.

Har det blivit klarare hur regeringsalternativen ser ut?

– Ja, såtillvida att de borgerliga partierna lovade varandra fortsatt sammanhållning över korvbrasan i Maramö. Och att Miljöpartiets kongress tog ett steg närmare Socialdemokraterna. 

– Men flera frågetecken återstår. Kommer alla borgerliga partier att finnas i riksdagen? Vad vill S och MP göra med Vänsterpartiet? Vilken roll får Sverigedemokraterna?

För bara en dryg vecka sen visade Statistiska Centralbyråns stora väljarundersökning att de rödgröna stärker sin ställning – hur kommer det att märkas i partiledardebatten?

– Statsministern försöker undergräva oppositionens trovärdighet som regeringsalternativ. I Expressen igår lanserade Reinfeldt ett nygammalt argument.  Om Sverigedemokraterna får makt att avgöra vem som ska bilda regering efter valet säger Reinfeldt att han ska släppa fram Stefan Löfven i ett läge där de rödgröna blir större än Alliansen. I gengäld kräver han att Löfven och de rödgröna släpper fram Reinfeldt till statsministerposten om Alliansen blir större än de rödgröna.

Varför säger Reinfeldt så?

– Enligt honom själv för att isolera Sverigedemokraterna. Men det handlar om att han ser blockpolitiken som sin chans, han vill surra Löfven vid det rödgröna blocket.  Medan Löfven å sin sida vill ha handlingsfrihet att söka uppgörelse med något alliansparti efter ett jämnt val, till exempel Folkpartiet.   

– Det speglar också att Reinfeldt har övergivit alla idéer om att söka splittra det rödgröna blocket genom att söka samarbete med Miljöpartiet.

– Inför valet 2010 var det Socialdemokraterna och Mona Sahlin som gång på gång använde Sverigedemokraterna som argument mot Reinfeldt i regeringsfrågan, så man kan säga att Reinfeldt kör med lånade grepp här. Kanske för att Sahlin den gången förmådde Reinfeldt att lova att inte regera med ens passivt stöd från SD.

Någon ny stor fråga som du tror kommer upp?

– Det som nu sker i Turkiet kommer säkert att tas upp, men mer som ett sätt att visa statsmannaskap och internationellt perspektiv än som en stridsfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".