Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Facebooks datacenter blir Sveriges största

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 17.03
1 av 2
2 av 2

I dag invigdes Sveriges hittills största datacenter när Facebooks första serverhall i Luleå togs i drift. Det är sociala nätverkets första datalagringsanläggning utanför USA.

Ingen från företaget som fanns på plats i Norrbotten i dag ville kommentera dom senaste dagarnas uppgifter om USA:s omfattande datainsamling från världens IT-jättar, däribland Facebook.

– Vi har redan publicerat ett uttalande som Mark Zuckerberg redan har gjort så ni får läsa där vad vi sagt i frågan, säger Jay Parikh, vice utvecklingschef på Facebook som hänvisade till ett tidigare uttalande av Facebook-grundaren där han ber USA:s regering om tillstånd att offentliggöra hur många och hur omfattande uppgifter de lämnat ut på begäran av säkerhetstjänsten.

Det är den första av potentiellt tre hallar som Facebook nu driftsatt i Norrbotten där framförallt Europas och Mellanösterns omkring 350 miljoner användare uppgifter ska lagras. Vid invigningen i Luleå idag fanns flera chefer på plats.

– Luleå är en del av den expanderaringsfas vi är inne i för att kunna tillgodose våra 1,1 miljarder användare, vi får till exempel in 350 miljoner nya foton till plattformen varje dag, förklarar Jay Parikh, vice utvecklingschef på Facebook.

De tiotusentals datorerna arbetar tillsammans för att kunna processa enorma mängder datatrafik som nu leds om till Norrbotten från att tidigare ha gått över atlanten till USA där det börsnoterade bolaget redan har två liknande anläggningar i Oregon och North Carolina.

Luleås kalla klimat, med en årsmedeltemperatur på 1,3 grader, och tillgången till billig förnyelsebar energi är huvudskälen till att företaget valt Sverige och Norrland.

Men under invigningen idag vill ingen från bolaget prata om det som många förknippat världens största sociala nätverk med de senaste dagarna.

Tidningen the Guardians avslöjande om att stora internetföretag som bland annat Apple, Youtube och just Facebook delar med sig av information som e-post, videofilm, bilder och dataloggar till amerikanska NSA, National Security Agency, motsvarigheten till svenska FRA.

Den svenska regeringen har bidragit med 105 miljoner kronor i statligt investeringsstödet till Norrbotten för att satsningen på det nya datacentret skulle bli av.  "Ett draglok för att för att fler datajättar ska välja att investera i Sverige i framtiden", har näringsminister Annie Lööf motiverat det med.

På plats i Luleå idag fanns statssekreterare Marita Ljung från näringsdepartementet.

Mot bakgrund av de senaste dagarnas uppgifter om Facebook delat med sig av användarinformation till den amerikanska regeringen, hur känns det idag att staten satsat över 100 miljoner på det här?

– Den typen av frågor måste Facebook svara på. Och för oss i Sverige så har vi ju svensk lagstiftning som dom måste följa, säger statssekreterare Marita Ljung.

Så kan du garantera att inga användares uppgifter härifrån kommer lämnas ut till amerikanska myndigheter?

– Ja, absolut. Hur då? Ja, men de agerar under svenska lagstiftning, avslutar statssekreterare Marita Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".