Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingves vill ta hand om systemet

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 17.22
"Vi har organisationen"
(1:39 min)
Stefan Ingves, riksbankschef. Foto: Johan Prane/Sveriges Radio.

Riksbanken och Finansinspektionen har hamnat på kant med varandra om vem som ska ha huvudansvaret för att förebygga och hantera kriser i det finansiella systemet framöver.

Riksbankschefen Stefan Ingves tvekar inte om att hans institution är bäst skickad att sköta saken.

– Vi har byggt upp en organisation under en ganska lång tid för att hantera frågor om finansiell stabilitet. Mycket av det tangerar det som vi diskuterar när vi resonerar om allmän ekonomisk utveckling och penningpolitik. Därför är det bra om de hänger ihop.

I arbetet med sitt huvuduppdrag att sköta reporäntan tycker Stefan Ingves att Riksbanken skaffat tillräcklig kompetens för att också vara bäst lämpad att hantera sånt som bolånetak och bankernas kapitaltäckningskrav.

Det är verktyg som är till för att stävja en alltför vildsint utlåning från bankerna, nåt som i sin tur kan hota stabilitetten i det finansiella systemet. Idag sköts det här av Finansinspektionen – som också vill fortsätta med det.

Varför Stefan Ingves tog upp det här i ett tal idag är att Riksbanken nu, sist av alla remissinstanser, kommenterat Finanskriskommitténs förslag som går ut på att Riksbanken och Finansinspektionen borde ha ett gemensamt ansvar för att förebygga och hantera finansiella kriser.

Men den idén avfärdas av Stefan Ingves:

– Vi tror att det blir tydligare och bättre om man gör det på ett sådant sätt att det är entydigt en organisation som har ansvar för det här.

Ett sätt att slippa den här dragkampen mellan Riksbanken och Finansinspektion vore att slå ihop dem. Det är nåt som Stefan Ingves kan tänka sig på sikt.

– Jag tror att det vore bra om man tog sig en titt på den frågan. Det handlar om hur utövar vi en effektiv tillsyn i Sverige och hur utnyttjar vi bäst de resurser som vi har inom den offentliga sektorn som arbetar med de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".