Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen ger upp om snusexport inom EU

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 18.45
Branschen och Livsmedelsverket har talat om att en hel del snussorter kan bli förbjudna om reglerna tolkas strikt. Foto: Ola Henriksson/Sveriges Radio

Regeringen ger upp om att få övriga EU-länder att ta bort förbudet mot att sälja snus utanför Sverige. Och det finns fortfarande frågetecken om regler för snus även inom Sverige.

– Läget är mycket osäkert, säger Maria Larsson (KD), barn-och äldreminister som också har ansvar för snusfrågan i EU-förhandlingarna om ett nytt tobaksdirektiv.

Men klart är att regeringen har gett upp försöken att få EU att häva förbudet mot att sälja snus i övriga EU. Nu är regeringens mål att Sverige själv ska få bestämma över snuset som säljs inom gränserna, vad gäller sådant som smak och innehåll.

– I exportfrågan har vi inte möjlighet att nå framgång, säger Larsson till TT och tillägger att utgången vad gäller rätt för Sverige att ha egna regler är osäker.

Det fördragsfästa undantag som Sverige har för snus och som ger rätten att marknadsföra och sälja snus inom landet är inte hotat. Men försäljningen kan ändå påverkas mycket om reglerna i tobaksdirektivet skärps för tillåtna tillsatser och innehåll i tobaksprodukter, och då även den svenska typen av snus.

Branschen och Livsmedelsverket har talat om att en hel del snussorter kan bli förbjudna om reglerna tolkas strikt.

På midsommarafton möts EU-ländernas ministrar med ansvar för behandlingen av EU-kommissionens förslag till tobaksdirektiv i Luxemburg och ska då slå fast sin hållning vad gäller förslagets fortsatta öde.

Men redan på torsdagen träffar Maria Larsson EU-kommissionären med ansvar för direktivet, Tonio Borg, i Bryssel. Ett syfte är att få stöd för att Sverige ska få bestämma själv över snuset, när exportförbudet verkar omöjligt att lyfta.

– Jag vill inte uttala mig om möjligheterna att nå framgång, det står och väger. Det är därför jag ser det som angeläget att åka ner och träffa kommissionen en extra gång, säger Maria Larsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".