Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgspolitiker sitter på dubbla stolar

Uppdaterat torsdag 13 juni 2013 kl 17.08
Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 13.00
Göran Johansson (S): "Vi har säkert varit lite naiva"
(1:55 min)
1 av 2
Erik Amnå har lett granskningen. Foto: Sten Lillieström/Scanpix
2 av 2
En chef har dömts för att ha fått elinstallationer betalda för sin privata villa. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Politiker och tjänstemän i Göteborgs stad har allt för ofta bisysslor. Staden har tagit skada av uppgifterna om mutor, korruption och bestickning som kom fram för tre år sedan.

Göteborg måste nu skärpa sina rutiner. Det kräver den granskningskommission som på uppdrag av Göteborgs Stad undersökt om det finns särskilda förutsättningar för mutkultur i Göteborg.

– Den brist på utrymme för civilkurage, för samvete, för ansvar som många har haft. Ett ledarskap kräver också att andra lyder och finner sig i det här. Men det ligger också i Göteborgsandans natur. Det kostar på att vara den som larmar. Larmaren blir tjallare, säger professor Erik Amnå.

Vilken inverkan har det att man sitter på dubbla stolar?

– Man kan inte utesluta att man väger in andra bedömningar. Man tar kanske också hänsyn till den där andra rollen man har, säger Erik Amnå.

Rapporten som presenteras i dag bygger bland annat på intervjuer med tjänstemän på förvaltningar och kommunala bolag.

– Ett konkret förslag är att få ordning på registreringen. Dokumentationen av bisysslor, säger Erik Amnå.

För snart tre år sedan avslöjandes muthärvan i Göteborgs stad. Fortfarande återstår flera rättsprocesser i kölvattnet av avslöjandena. Hittills har ett fåtal fällande domar fallit, med straff som böter eller samhällstjänst.

Göran Johansson (S) är en av de Göteborgspolitiker som starkast har förknippats med ”Göteborgsandan”. Han är i dag irriterad över granskningskommissionens slutsatser.

– Just det här med Göteborgsandan, en så betydelsefull företeelse i Göteborg, att man kopplar ihop den med muthärvan och att det finns saker i den som utgör en kultur, säger Johansson.

Men blev ni inte blinda då som forskarna säger, när detta var så alenarådande om hur man skulle tänka och arbeta?

– Han har rätt i det att vi har säkert varit lite naiva , säger Göran Johansson.

Sten Lillieström, Västekot/Ekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".