Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arabys unga män hörs och syns mest

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 17.07
"Tjejerna är tystare"
(1:41 min)
1 av 2
Leyla Yumer är egenföretagare i Araby.
2 av 2
Klicka för grafik över Sveriges unga arbetslösa

Det är fler tjejer än killar som varken jobbar eller studerar, enligt rapporten från Temagruppen Unga i arbetslivet . Ändå är det oftast killarna som hörs och syns. Var är tjejerna?

I stadsdelen Araby i Växjö är andelen unga utan varken jobb eller studier särskilt hög. De vi möter som uttrycker frustration över sin långvariga arbetslöshet är främst unga män i 20-årsåldern. Men var är tjejerna?

– Hur länge ska man vänta för att få jobb? Till sist vänder man åt ett fel håll. Och så som det hänt i Husby och uppe i Stockholm, det kommer att hända i många andra förorter i Sverige tror jag också. Det är inte långt i från det, säger en ung man i Araby, Växjö.

Enligt den senaste rapporten från Temagruppen Unga i arbetslivet är andelen tjejer i den här åldern som varken jobbar eller studerar något större än killarna. Det handlar om drygt nio procent av tjejerna och åtta procent av killarna.

Och samtidigt som glappet mellan andelen kvinnor och andelen män som har jobb i Sverige minskat de senaste 20 åren, till knappt tre procentenheter, har glappet blivit tre gånger så stort i särskilt utsatta bostadsområden, som Araby. Egenföretagaren Leyla Yumer, driver restaurang i området, och berättar att många av kvinnorna mest verkar hålla sig hemma:

– Vi stöter på dem kvällar och helger, för att jag tror många mest sover hela dagen, säger Leyla Yumer.

När vi pratar med Leyla har det just rapporterats om brända bilar och stenkastning i Husby i Stockholm. En del av den uppmärksamheten har kommit att handla om ungdomsarbetslösheten, och "unga, arga män", men frustrationen tror hon är lika stor hos kvinnorna:

– Jag tror bara de är tystare, och syns inte lika mycket, säger Leyla Yumer.

Om rapporten

Rapporten "2013 års uppföljning av unga som varken arbetar eller studerar" kommer från temagruppen Unga i arbetslivet, 1 juli 2013.

Ett samarbete mellan Ungdomsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skolverket.

Ekot har tagit del av ett utkast. Siffrorna är dubbelkollade men rapport-texten kan komma att ändras.

Definition: Ung utanför

För att räknas till gruppen 16–25-åringar som varken arbetar eller studerar gäller följande kriterier:

Under ett helt kalenderår har personen...

...inte haft inkomster över ett basbelopp (42 800 kr år 2011).

...inte haft studiemedel, varit utbildningsregistrerad eller studerat vid SFI mer än 60 timmar.

...inte arbetspendlat till Norge eller Danmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".