Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Sen förskoleplats ska ge böter

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 13.25
Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 10.14
"Klockrena förslag"
(2:01 min)
1 av 2
Utredningen listar en rad förslag och har även gjort en kartläggning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Kommuner som inte erbjuder dagisplats inom fyra månader ska tvingas betala en väntepenning. Det föreslår den statliga utredningen Förskolegaranti som regeringen fått i dag.

– När det gäller väntepenning skulle det vara ett väldigt kraftfullt verktyg till stöd för föräldrarna, men också väldigt tungt för en del kommuner. Så därför vill vi utreda närmare och i remissrundan lyssna runt innan vi bestämmer oss, säger biträdande utbildningsminister Maria Arnholm.

Längre än så vill inte ministern gå. Utredningen om förskolegaranti som hon tagit emot i dag listar en rad förslag och har även gjort en kartläggning.

36 kommuner av nästan 300 har svarat att de inte klarar av att erbjuda en förskoleplats inom de fyra månader som lagen kräver. Det rör sig om 3 000 barn årligen.

Det finns inget särskilt mönster bland de kommuner som misslyckas. Det handlar inte om invandrartäta kommuner, inte om glesbygd eller storstad. Stig Orustfjord har lett utredningen.

– Det enda mönster vi sett är att de kommunerna har en dåligt fungerande planeringsprocess. De vet inte hur många platser de behöver och de har inte byggt och förberett för det.

Utredningen föreslår även andra åtgärder som att kommunen har skyldighet att informera om när det blir plats på förskolan.

En lagändring ska klargöra tydligare när kommunernas måste erbjuda en plats. Det blir också rapporteringsskyldighet om hur planeringen ser ut i kommunerna. B

Biträdande utbildningsminister Maria Arnholm ser positivt på de förslagen.

– Med tanke på att den förklaring som utredaren har hittar till de här köerna är att det handlar om kommuner som inte planerar tillräckligt väl så tycker jag att det är klockrena förslag.

Kostnaderna för den familj som inte får plats i tid kan lätt bli avsevärda, menar Orustfjord. Samhället förlorar 180 miljoner om året, enligt hans utredning. Väntepenningen blir därför kännbar, 29 000 kronor per månad och barn.

Det finns även andra skäl för kommunerna att skärpa sig.

– Det är ju på det sättet att det är en ren vinst för en kommun. Har man föräldrar som ska arbeta och betala, då är det en ren vinst att ge en förskoleplats, säger Stig Orustfjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".