Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges landsbygd avfolkas – men det går sakta

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 11.32
"Nu vill jag se något annat"
(2:17 min)
Arkivfoto: Krister Larsson/Scanpix.

Flytten till de svenska storstäderna, urbaniseringen, kan liknas vid en obeveklig naturkraft. Det är innebörden i en ny rapport från det statliga verket Vinnova. Men det finns faktorer i det svenska samhället som håller emot.

Einar Holm, professor i kulturgeografi och en av rapportförfattarna, säger att enligt ekonomisk teori borde urbaniseringen gå snabbare.

– Vi ska komma ihåg att det här är en väldigt långsam utveckling. Urbaniseringen går nog inte så fort som man tror. Det här är ingenting som händer i morgon, utan det kommer att finnas folk och verksamhet kvar under lång, lång tid framöver. Men det kommer att tunnas ut succesivt. Det tror jag inte man kommer undan, säger han.

Det som gör att utvecklingen inte går snabbare är att många svenskar vill bo kvar där de bor, och det kan de också, även på landsbygden.

– Vi har väldigt utbyggda välfärdssystem. Det gör att möjligheten att  slippa flytta om man inte vill är lite större i Sverige än i många andra länder. Man behöver inte flytta med kniven på strupen för att överleva, för att få mat och tak över huvudet, säger Einar Holm.

Men den så kallade agglomerationsekonomin, alltså att företag har fördel av att ha verksamheten i storstadsområden med utbyggd infrastruktur, god tillgång till underleverantörer och utbildad arbetskraft, gör att Sverige kommer att bli alltmer urbaniserat.

De allra flesta som flyttar gör det frivilligt, enligt rapporten. En av dem, sistaårsgymnasisten Edvin Enetjärn från Hemavan, är säker på att han kommer att flytta.

– Ja, något år kan jag vara kvar, men sedan vill jag nog vidare.

Varför?

– Jamen, jag har ju sett Hemavan. Nu vill jag se något annat, säger Edvin Enetjärn.

I Sorsele utbildar sig Johan Viklund till lastbilschaufför. Han bryr sig inte om att andra flyttar.

– De får väl göra som de vill, men jag ska då inte flytta. Det är till exempel bättre att bo här än i en storstad. Det är så mycket lugnare här, säger han.

Många säger sig också vilja flytta tillbaka. Men det är inte helt lätt att få ett jobb som motsvarar den utbildning de då ofta har skaffat sig. Många har en välutbildad partner som också ska ha jobb.

Annars är det enligt professor Einar Holm just specialister som kan stoppa avfolkningen. De behövs i alla verksamheter.

Erbjud dem goda villkor för att flytta till landsbygden, säger han. Men det kostar å andra sidan för företagen.

– Det är det som är agglomerationsekonomin och som gör att städerna växer. Där finns redan allt det där gratis ur företagens synvinkel. Det är dilemmat för landsbygden, säger Einar Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".