Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

29 000 kronor i månaden för sen förskoleplats

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 17.15
"Jag tycker att det låter bra"
(1:49 min)
Barn leker ute på en förskola i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Förslaget om att kommuner som inte ordnar förskoleplats inom lagstadgade fyra månader ska betala en väntepenning får positiva reaktioner. Pengarna ska gå till de föräldrar som inte fått plats och ersättningen ska vara densamma oavsett inkomst.

– Jag tycker det låter bra. Och att det är samma peng till alla tycker jag är ett bra förslag, säger Anna-Karin Jansson med Stellan 6 år och Simone, 1.

29 000 i månaden är den summa som ska utgå till föräldrarna som en sorts förlängd föräldraförsäkring enligt utredningen Förskolegaranti som regeringen tog emot i dag. Sandra Vilppala med Stella Lou, 3, tror att en hög summa kan behövas.

– I så fall är det här förslaget bra. Då blir de tvungna att rassla fram de här platserna, helt enkelt, säger hon.

En kartläggning utredningen gjort visar att 36 kommuner inte tror att de klarar den lagstadgade tiden på fyra månader för att erbjuda förskoleplats. Det handlar om 3 000 barn per år. Det finns ingen särskild typ av kommun som har dessa problem, menar utredaren Stig Orustfors.

– Det enda mönster vi sett är att de kommunerna har en dåligt fungerande planeringsprocess. De vet inte hur många platser de behöver och de har inte byggt och förberett för det, säger Stig Orustfors.

Organisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, accepterar att kommuner som inte följer lagen och ordnar platser i tid får sanktioner. Men man är skeptiskt till konstruktionen att pengarna ska gå till föräldrarna. Maria Stockhaus är ordförande i SKL:s beredning för utbildningsfrågor.

– Det här med att enskilda familjer ska få ersättning är någonting, om man tittar på hela välfärdsområdet, någonting helt nytt. I vår värld känns det som ett väldigt märkligt sätt att hantera den här frågan på, säger Maria Stockhaus.

SKL menar att Skolinspektionen i dag kan ge straffavgift till kommuner som inte klarar sina åtaganden. Den modellen borde fungera även inom förskolan.

– Det vore rimligare att på något sätt lägga in de här sanktionerna, om man inte uppfyller barnomsorgsgarantin, i det system som redan finns när det gäller att sanktionera kommuner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".