Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis och försvar övar sällan tillsammans

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 05.44
En större övning på sex och ett halvt år
(1:58 min)
Rapportens slutsats är att Polisen och Försvarsmakten måste förstärka samarbetet. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix.

Polisen kan sedan 2006 få stöd och hjälp av Försvarsmakten om exempelvis ett terrorattentat inträffar i Sverige. Men de två myndigheterna har bara haft en gemensam övning – trots att det är övning som krävs om samarbetet ska fungera i stressat läge.

– Det är övning och gemensam planering som säkerställer att när det här väl händer ska fungera i vardagen, det ska fungera när det händer, säger Tommy Kangasvieri, biträdande chef för ordningspolisen vid Rikskrim.

Ni har haft en större övning – är det tillräckligt under sex och ett halv år?

– Det är en bra fråga. Det vi kanske brustit på är att vi inte övat tillräckligt just att kunna tillämpa om det här behovet skulle uppstå.

Det har gått nästan två sedan händelsen i Norge – ingen övning sedan dess – hur ser du på det?

– Vi är väl medvetna om det.

Polisen och Försvarsmakten har lämnat en rapport till regeringen om hur Försvarsmaktens stöd till Polisen fungerat sedan möjligheten till militär hjälp infördes 2006. Förutom en skrivbordsövning har olika utbildningar genomförts och kommunikationskanalerna mellan organisationerna lagts fast.

Terrorattentatet i Norge 2011 visade enligt rapporten att det är väl beprövade rutiner i kombination med övning som krävs om man ska kunna samarbeta vid en stressig situation.

Justitieutskottets vice ordförande, centerpartisten Johan Linander, säger nu att polisen och försvarsmakten måste öva mer.

– Ja, det är klart att det är för lite övning för att det ska fungera som det verkligen är tänkt när det blir skarpt läge. Man kan inte annat än uppmana dem att planera in nya övningar, säger han.

Rapportens slutsats är också att Polisen och Försvarsmakten måste förstärka samarbetet. Tommy Kangasvieri pekar på att det krävs ledningsövningar så att kommunikationen fungerar mellan organisationerna, men också praktiska övningar med militär och polis ute på fältet – om regeringen tycker det är rätt väg att gå.

I praktiken handlar det om att Försvarsmakten ska hjälpa till med exempelvis helikopter-  och fartygstransporter. Men i extremfall att polisen ska kunna begära in jaktflyg om ett kapat plan skulle flyga mot centrala Stockholm – och genom träning förstå effekten av beslutet.         

– Då måste polisen veta vad det är för beslut vi fattar. Vara beredd att ta det och att förankra det så fort som det går i olika led, säger Tommy Kangasvieri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".