Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slopat svenskt bistånd förödande

Publicerat söndag 16 juni 2013 kl 20.27
Carlsson: "Sverige kan inte göra allt"
(1:40 min)
Biståndsminister Gunilla Carlssons planer att avveckla biståndet i Latinamerika kritiseras nu av flera svenska ambassader. Foto: Scanpix.

Det får förödande konsekvenser för Bolivia, Colombia och Guatemala om det svenska biståndet tas bort. Det säger nu Sveriges ambassader i de tre länderna i rapporter till utrikesdepartementet.

Sveriges bistånd på cirka en halv miljard kronor per år till länder i Latinamerika är på väg att tas bort och biståndsminister Gunilla Carlsson, moderaterna, förbereder ett förslag i höstens budget.

– Länderna i Latinamerika är inte alls lika fattiga som länderna jag fokuserar på i Afrika och vi har inte ändlöst med pengar och resurser. Därför måste jag ta ansvaret att göra bra avdömningar, säger hon.

Biståndsminister Gunilla Carlsson, moderaterna, anser att regeringarna i de latinamerikanska länderna ska lösa problemen på egen hand utan svenskt bistånd.

Men om det svenska stödet nu tas bort får det svåra konsekvenser och allvarligt skada det som byggts upp säger Bolivias ambassadör i Sverige Milton R. Soto Santiesteban.

– Det vore verkligen tråkigt om biståndet tas bort, för det pågår flera projeket just nu, säger han.

Den svenska ambassaden i Bolivias huvudstad La Paz gör bedömningen att en svensk utfasning av biståndet i Bolivia skulle skapa ett allvarligt vakuum inom flera sektorer där den bolivianska staten saknar kompetens. Det gäller till exempel barn och ungdomars rättigheter, sexuella och reproduktiva rättigheter och jämställdhet.

Ska ändå en utfasning i Bolivia ske kräver det en period på tio år för göra det på ansvarsfullt sätt säger ambassaden i La Paz.

Ambassadör Michael Früling i Guatemala säger att Guatemalas politiska situation i nuläget innebär sämsta tänkbara tidpunkt för att överväga en svensk utfasning av biståndet. Han bekräftar för Ekot att det får mycket svåra konsekvenser för bland annat Sveriges hjälp till upprättande av en demokratisk samhällsstyrning och demokratiska rättigheter.

Risk finns att det pågående stärkandet av rättssystemet i Guatemala upphör och att det i stället blir en kollaps av systemet om biståndet slopas, enligt ambassadör Michael Frühling. 

I Colombia pågår förhandlingar mellan Farc-gerillan och regeringen där Sveriges stöd enligt den svenska ambassaden har en avgörande betydelse. Colombias regering skulle förlora en av de mest efterfrågade och uppskattade bilaterala givarna som samtidigt är den som tydligast är partnern för fred. Detta i ett för landet mycket kritiskt läge med pågående fredssamtal, skriver ambassaden i Bogota.

Biståndsminister Gunilla Carlsson moderaterna avgör frågan i höstens budget.

– Sverige kan inte göra allt över allt. Hjälper vi varje dag fattiga och ofria människor? Den frågan måste jag ställa mig, säger hon.

Men du har ju själv sagt att det finns över 300 miljoner i stor fattigdom i Latinamerika?

– Men det finns nu enorma resurser i Latinamerika som borde komma människorna till del från sin egen kontinent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".