Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Måste bli lättare att byta bank"

Uppdaterat måndag 17 juni 2013 kl 17.11
Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 13.38
"Förhandla med din bank´"
(1:31 min)

Konkurrensen mellan bankerna fungerar inte och därför måste kunden få mer makt. Det anser Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket, som föreslår förändrade spelregler. Målet är att göra lättare att spela ut banker och fondbolag mot varandra.

– Jag tycker att det viktigaste man kan göra är att vidta åtgärder som minskar inlåsningen av bankens kunder i dag och göra det lättare än vad det är i dag för kunder att rösta med fötterna och byta till en ny leverantör om man inte är nöjd, säger Dan Sjöblom.

Konkurrensverket har granskat hur konkurrensen fungerar för sparande, bolån och fonder. Slutsatsen är att kunden hamnat i underläge därför att konkurrensen mellan banker och fonbolag är för dålig. Så kan det inte fortsätta eftersom det handlar om stora pengar för hushållen.

Det anser Konkurrensverket och föreslår flera förändringar. Det handlar inte bara om att göra det enklare att byta bank. Lika viktigt är att bankerna redovisar sina kostnader och vart avgifter på fonder egentligen går. Klara besked gör det helt enkelt lättare för kunden att ta ställning.

– Ta rådgivningssitutationen när man köper fonder hos en bank. Då tycker vi att det vore bra om den som är rådgivare talar om för kunden att om du väljer det jag föreslår, kommer det att kosta dig de här avgifterna och jag som bank får så här mycket i provision, säger Dan Sjöblom.

Nu hoppas Konkurrensverket att regeringen ska läsa igenom och utreda förslagen och på sikt genomföra dom. I väntan på förändring måste kunden själv läsa på och ifrågasätta, säger Dan Sjöblom.

– Mitt viktigaste råd till konsumenten är att lägga lite extra tid på att försöka förstå om du kan få ett bättre erbjudande någon annanstans. Och förhandla med din bank, säger Dan Sjöblom.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".