Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sydsudan tampas med enorma utmaningar

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 18.37
"Man kan undvika ett fullt ut krig"
(1:52 min)
1 av 5
Foto: Pete Muller/Scanpix
2 av 5
Foto: MSF/Nichole Sobecki/Scanpix.
3 av 5
Foto: Giulio Petrocco/Scanpix.
4 av 5
5 av 5
Klicka för större karta

En buffertzoon kan bli lösningen på de återkommande gränskonflikterna mellan Sudan och det sedan två år självständiga Sydsudan, enligt ett förslag från Afrikanska Unionen. Men även om de ofta blodiga sammanstötningarna upphör är behoven i världens yngsta nation enorma.

Förutom återkommande konflikter om oljan med grannlandet Sudan, plågas landet av interna strider och fattigdom. Internationella Röda korset har bara i år ökat sin delegation i Sydsudan med hundra anställda.

Man kan kalla dem permanenta konflikter – de oroshärdar där stridigheter pågår under en så lång tid att medierna tappar intresset.

Så är fallet med Sydsudan, det menar i alla fall Melker Måbeck, Röda Korsets chef för insatserna där – det land som efter sin självständighet år 2011 fått ännu större problem med strider och oroligheter och som idag räknas som ett av världens fattigaste länder.

– Om du är en femtonårig flicka i Sydsudan idag, så löper du större risk – eller chans – att dö i barnsäng än att gå ut grundskolan.

Och trots att landet egentligen är bördigt – med ett utvecklat jordbruk skulle man både kunna vara självförsörjande och exportera varor – så sätter en obefintlig infrastruktur stopp för det.

Under tiden råder undernäring, arbetslöshet, analfabetism och hög barnadödlighet. Förutom både interna strider, gränsstrider och naturkatastrofer i form av översvämningar. Samtidigt som den unga staten både ska försöka skapa en nationell identitet, bortom etnisk tillhörighet och tygla korruptionen.

Och sen är det oljan. Landets allra största och viktigaste naturtillgång och inkomstkälla, men där exporten är beroende av den pipeline som går genom Sudan. Något som blivit en maktfaktor i striden mellan de två staterna.

– Sydsudan är ju helt beroende av att exportera oljan genom Sudan, så det är naturligtvis en svår förhandlingssituation för ett land att vara så totalt beroende för 98 procent av sina intäkter, av att oljan kan flyta igenom ett specifikt land.

Och inte bara ett specifikt land, utan i det här fallet ett land som man har en konflikt med?

– Ja, precis.

Men vad tror då Melker Måbeck om framtiden?

– Jag tror att man kan undvika ett fullt ut krig, det tror jag. Men jag tror att vi kommer se spänningar både i gränsområdet och internt i Sydsudan under de närmsta åren.

Reporter: Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".