Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2 500 bort från Stora Enso

Uppdaterat tisdag 18 juni 2013 kl 10.41
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 08.29

Skogsindustrikoncernen Stora Enso planerar att minska personalstyrkan med cirka 2 500 personer.

750 tvingas bort i Sverige, 650 i Finland, 850 i övriga Europa och 250 i övriga världen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Neddragningen väntas minska koncernens fasta kostnader med upp till 200 miljoner euro, cirka 1,7 miljarder kronor, om året. Denna beräkning inkluderar den tidigare aviserade minskningen om 30 miljoner euro inom affärsområdet Building and Living.

"Alla planer kommer att föregås av MBL-förhandlingar på lokal nivå", skriver Stora Enso.

Stora Ensos vd Jouko Karvinen konstaterar i en skriftlig kommentar att den nya omgången av effektiviseringsåtgärder blir smärtsam för medarbetarna, som redan genomgått flera besparingsprogram på senare tid.

"Men vi måste reagera på den svaga europeiska ekonomin, strukturellt krympande marknader inom vissa av våra verksamheter och vår låga lönsamhet. Vi måste möta verkligheten och sedan försöka stödja de anställda som berörs av planerna på ett ansvarsfullt sätt", säger Karvinen.

Engångskostnader för neddragningarna bokförs i första hand under andra och tredje kvartalet i år.

Det är enligt bolaget ännu inte klart hur många anställda som blir av med jobbet på respektive ort där Stora Enso har verksamhet. De fackliga förhandlingarna kommer att inledas nu.

Men ingen ort kommer att undantas från nedskärningar.

– Det kommer att ske från huvudkontoret ner till alla enheter. Det här är väldigt tråkiga besked, men nödvändiga besked, säger Stora Ensos Sverigechef Mats Nordlander till TT.

– Vi måste hitta bättre och smartare sätt att jobba, säger han.

Den här besparingen kommer ovanpå nedläggningen av pappersmaskinerna i Hylte Bruk och Kvarnsveden, som aviserades i början av året, och ett varsel i höstas som sammantaget innebar att flera hundra jobb försvann i Sverige.

Samtidigt har Stora Enso den senaste veckan presenterat två investeringar. Dels investerar bolaget 32 miljoner euro på att bygga om Skoghalls bruk, dels ska en fabrik i Finland byggas om.

– Vi måste gasa och bromsa samtidigt för att vara konkurrenskraftiga, säger Mats Nordlander.

Men det är inte fråga om någon minskning av kapaciteten på bruken i Sverige, enligt företaget. I stället ska nedskärningarna ske inom administration, tjänster och service, och genom effektiviseringar.

Mer information kommer att lämnas i samband med delårsrapporten om en månad.

I Sverige har Stora Enso såväl tillverkning av tidningspapper som förpackningar och annat papper, och skogsverksamhet. Nedskärningarna kommer att drabba alla delar, uppger bolaget. I dagsläget har Stora Enso 5 900 anställda i Sverige.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".