Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD undanröjer Nordkalks tillstånd

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 08.47
Radio Gotlands reporter Karin Brindt på plats i Ojnareskogen
(0:56 min)
Wolfgang Brunner blir bortburen av polisen efter att ha suttit fastkedjad vid skogsskördaren i Ojnareskogen. Foto: Karl Melander/Scanpix.

Nordkalks tillstånd att bryta kalk i Bunge på Gotland måste prövas på nytt. Det slår HD fast i sin dom. Domen innebär en delseger för miljöaktivisterna och motståndarna till kalktäkten på norra Gotland.

I en dom som rör en kalkstenstäkt i Bungeområdet på Gotland har Högsta domstolen i dag beslutat att undanröja tillståndet att bryta kalk. Det finska bolaget Nordkalks ansökan om måste prövas på nytt av mark och miljödomstolen, som är miljödomstolarnas lägsta instans. I klartext betyder domen att hela processen med tillståndet att bryta kalk måste tas om från början.

Beskedet var oväntat, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt.

– Det här är ett tungt besked. Det här innebär att prövningen kommer att fortsätta framöver. Det gör att vi måste tänka om hur vi ska göra med vår produktion, men vi tror fortfarande på en verksamhet i Bunge, säger Eva Feldt.

Hon säger att Nordkalk räknar med att rättsprocessen kan ta ytterligare två- tre år.

Högsta domstolen var enig i sitt beslut.

Justitierådet Gudmund Toijer säger att domstolen gjort en genomgång av vad lagen kräver när någon söker tillstånd som kan påverka miljön i skyddade och känsliga Natura 2000-områden, som omfattas av EU:s miljöskydd.

– Vår bedömning är att både EU-rätten och svensk lagstiftning kräver att det någon gång under prövningen görs en allsidig bedömning vid ett och samma tillfälle där alla omständigheter vägs in. Och vi tycker inte att det har skett i det här fallet, säger Gudmund Toijer.

Domen innebär att miljöaktivisterna vunnit striden om kalkbrytningen - åtminstone tillfälligt. I Ojnareskogen där ett hundratal aktivister väntade var glädjen stor. Ojnareaktivisten Katarina Bjerke har bott i Ojnareskogen sedan förra året med sin man och sina barn.  

– Idag ska jag bara fira - HD har sagt: gör om och gör rätt, säger Katarina Bjerke, som inte kan tänka sig att domstolarna i en ny omgång processande kan komma fram till att kalk kommer att kunna brytas.

– Det här har varit fel från början.

Kalktäcktsområdet ligger intill två Natura 2000-områden med dokumenterat känslig och skyddsvärd natur med ett stort antal rödlistade arter. Området har också tidigare utretts som tilltänkt nationalpark av Naturvårdsverket.

Täcktområdet har också bedömts som ett hot mot Gotlands största dricksvattenreserv.

Nordkalks tillståndsprövning har hittills varit uppdelad i flera delar, där ett tillstånd gav så kallad tillåtlighet, och en dom innehöll själva tillståndet för brytning. Den konstruktionen har gjort att någon sammanhållen prövning inte gjorts, konstaterar HD. Och en sådan prövning måste ske.

Miljööverdomstolen förklarade år 2009 i en särskild dom att verksamheten var tillåtlig, och Mark- och miljööverdomstolen lämnade år 2012 tillstånd enligt miljöbalken.

Domen från 2012 väckte stor uppmärksamhet, och flera kritiker, bland annat Naturvårdsverket, ansåg att den stod i strid med både EU-lagstiftningen och miljöbalken i svensk lag.

Med stöd av domen påbörjade Nordkalk under förra sommaren skogsavverkningar i Ojnareskogen i Bungeområdet, ett avverkningsarbete som väckte våldsamma protester och som senare avbröts.

Anna Gustafsson, Ekot i samarbete med P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".