Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Webbextremismen mest åt höger

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 12.10
"Man måste ta det på största allvar"
(2:04 min)
Foto: Scanpix.

Det sker 145 000 unika besök på svenska högerextrema webbplatser varje dag, enligt en rapport från Statens medieråd. Det är långt fler än på exempelvis vänsterextrema webbplatser.

– Jag är mycket förvånad att de sju största svenska högerextrema sajterna har sju gånger fler besökare än alla de samlade riksdagspartierna har, säger Ulf Dahlqvist som är forskningsansvarig vid Statens medieråd.

Vad tror du det betyder för samhället?

– Vi ska inte glömma bort att detta är rörelser som förespråkar våld i politiska syften, säger Ulf Dahlqvist.

Riksdagspartierna har alltså som jämförelse 19 000 unika besök per dag. Men resultatet innebär inte att 145 000 personer är inne på svenska högerextrema webbplatser varje dag. Sju högerextrema webbplatser ingår och många personer går säkert in på flera webbsidor efter varandra.

Undersökningen omfattar offentliga webbsidor med grupper som förespråkar våld i politiskt syfte.

De vänsterextrema sajter som undersökts har som jämförelse 3 600 unika besök per dag och den enda svenska jihadistiska sidan har färre än 100 besök per dag.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson är oroad av resultatet.

– Man måste ta det på största allvar. De högerextrema grupperna och den vita-makt-miljön har funnits länge i Sverige och har jobbat tillsammans med likasinnade i Norden. Detta måste vi sätta under lupp, säger hon.    

Sajterna är trots olika ideologisk grund lika på det sättet att det präglas av ett vi-och-dom-tänkande, har en konspiratorisk världsbild och ett förakt för demokratiska lösningar.

Rapporten från Statens medieråd handlar om hur det offentliga ska kunna hjälpa unga att stå emot informationen på den här typen av sidor.

Utredaren föreslår att Statens ungdomsråd ska ge pengar till projekt som ökar ungas kunskap om hur sådana här medier fungerar och att lärarutbildningen mer ska ta upp den typen av frågor.

Birgitta Ohlsson, demokratiminister säger:
– Man kan aldrig vaccinera ett samhälle helt mot antidemokratiska grupperingar och våldsbejakande extremister. Men man kan göra en hel del initativ.

Läs rapporten på regeringens hemsida här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".