Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt haveri för landstingens journalsystem

Uppdaterat tisdag 18 juni 2013 kl 18.15
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 16.26
"Inga direkta patientsäkerhetsrisker"
(1:42 min)

För andra gången på kort tid drabbades sjukvården i Stockholm av ett haveri i datasystemet för sjukjournaler under tisdagen. Drygt tre miljoner journaler kunde inte nås eller uppdateras under sex timmar.

– Nej, vi vet inte vad det berodde på den här gången och vi vet inte vad det berodde på förra gången. Och vi var oroliga och hade möten, senast i går eftermiddag, just för att vi inte har identifierat problemet och var rädda för att det skulle inträffa igen, säger Klas Östman, presschef Karolinska sjukhuset.

Redan vid 9-tiden i morse upphörde journalsystemet Take Care att fungera och man fick inte igång det igen förrän vid tretiden på eftermiddagen.

Take Care används bland andra av sjukvården i Stockholm och på Gotland och rymmer drygt tre miljoner journaler.

När systemet ligger nere kan sjukvårdspersonalen inte komma åt patienternas journaler eller se provsvar. Detta skapar stora problem, konstaterar Klas Östman.

– Detta är väldigt besvärligt, ja. Man måste gå över till manuella rutiner som det heter, använda papper och penna. Et går ju ett tag. Det viktiga i så fall är ju att man kan läsa det som finns i journalsystemet. Det har varit lite svårt under delar av dagen, men i stort sett har det gått.

Att systemet nu återigen fungerar är en klen tröst eftersom man fortfarande inte hittat felet, vilket innebär att det kan uppstå nya avbrott. En analyskommission har tillsatts för att söka orsaken till haverierna. Frågan är hur trygg man kan känna sig som patient i Stockholm och på Gotland innan felet hittats och åtgärdats.

– Jag tror inte att man behöver vara orolig för det är ju inga direkta patientsäkerhetsrisker just nu. Men det är klart att det kan ju bli väldigt mycket besvär. I längden kan vi ju inte ha ett journalsystem som inte har ordentlig disksäkerhet, det går ju inte, säger Klas Östman.

Men snabba akuta åtgärder, om man inte har tillgång till journaler, det är väl ganska allvarligt?

– Ja, då kan det bli allvarligt ja, säger Klas Östman, presschef Karolinska sjukhuset.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".