Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Surrogatmödraskap ska utredas

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 08.32
Vänsterpartiet och Kristdemokraterna sa nej
(2:21 min)
1 av 2
Sedan några år tillbaka har det blivit vanligare att par som själva inte kan få barn åker utomlands och låter en kvinna där bli gravid och föda parets barn. Foto: Rajesh Kumar Singh/Scanpix.
2 av 2
Samma utredare får nu knappt ett år på sig, att komma med förslag som gör det möjligt för ensamstående kvinnor att få möjlighet genomgå assisterad befruktning på samma villkor som hetero- och homosexuella par har i dag. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Regeringen vill att en utredare inom två år ska ta ställning till om surrogatmödraskap ska tillåtas i Sverige. Till skillnad från vissa andra länder är det inte lagligt i Sverige med surrogatmödraskap.

Ett antal svenska par har de senaste åren rest utomlands för att få barn med hjälp av en surrogatmoder, en kvinna som anlitas för att bli gravid för att sen lämna ifrån sig barnet efter födseln.

– Det är många komplicerade frågor i detta naturligtvis, och utredaren ska titta på just surrogatmödraskap förutsättningslöst,  och plocka fram alla dem argument för och emot som kan finnas, säger justitieminister Beatrice Ask.

Det var förra våren som en riksdagsmajoritet uppmanade regeringen att utreda frågan om surrogatmödraskap. Det är alltså inte lagligt i Sverige i dag.

Samtidigt reser svenska par utomlands varje år för att anlita surrogatmödrar i länder där det är tillåtet.

En enkät bland svenska kommuner visar att sedan 2007 har minst 100 svenska barn fötts på det sättet.

Nu får utredaren, lagmannen Eva Wendel Rosberg, fram till juni 2015 på sig att, att analysera för- och nackdelar, och konskevenser för kvinnan och barnet, och också ta ställning till om surrogatmödraskap utan vinstintresse bör tillåtas i Sverige.

Om utredaren vill öppna för den här möjligheten, ska hon också föreslå vilka som ska ha rätt att bli föräldrar på det här sättet , om det ska göras en särskild lämplighetsprövning, om det kan ställas krav på surrogatmammans livsstil,  och vad som ska hända om föräldrarna eller surrogatmamman ångrar sig.

Just den sista frågan har ofta varit uppe i debatten. Finns det inte en risk att en surrogatmamma ångrar sig och faktiskt inte vill lämna ifrån sig barnet?

Justitieminister Betarice Ask:

– Det är just den typen av legala frågor som man måste hantera. Det är det som gör att den här frågan inte är lätt, utan måste prövas utifrån många perspektiv. Så att, jovisst. Det kan bli ett problem.

Frågan om surrogatmödraskap delar oppostioinsparierna liksom regeringspartierna. Vänsterpartiet lisksom Kristdemokraterna säger nej, och partierna var också emot att tillsätta en utredning. 

Ändå står Kristdemokraterna bakom direktiven till utredningen. Anders Andersson är kristdemokrat och sitter i riksdagens socialutskott.

– Vi har respekt för att en riksdagsmajoritet beställde denna utredning, av regeringen. Och det är därför som utredningen redovisas. Vi tänker inte sätta oss i ett hörn och tjura.

Samma utredare får nu knappt ett år på sig, att komma med förslag som gör det möjligt för ensamstående kvinnor att få möjlighet genomgå assisterad befruktning, som till exempel provrörsbefruktning, på samma villkor som hetero och homosexuella par har i dag.

         

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".