Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-dom öppnar för fler asylprövningar

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 18.49
"Större krav på informationsutbyte"
(1:48 min)
Före EU-domen hade 166 barn hittills i år fått beslut om att skickas tillbaka till det land de först sökte asyl i. Foto: Scanpix

Åtminstone hälften av de ensamkommande flyktingbarn som har fått besked om att de ska skickas tillbaka till det land de först sökte asyl i kan nu få få sin sak prövad här i stället. Det är resultatet av en dom som kom i EU-domstolen häromveckan.

Domen som kom i EU-domstolen häromveckan säger att barn i vissa fall ska undantas från den så kallade Dublinförordningen och prövas i det land de befinner sig istället för att skickas tillbaka till sitt första asylland.

Före EU-domen hade 166 barn hittills i år fått beslut om att skickas tillbaka till det land de först sökte asyl i. Nu bedömer Migrationsverkets tillförordnande rättschef Fredrik Beijer att åtminstone hälften av dem kommer att stanna i Sverige och få sin ansökan prövad här istället.

– Det är väl en rimlig gissning att det förhållandet kan bestå i framtiden också. Skulle det göra det så är det någonstans mellan 50 till 70 procent som söker asyl i Sverige som kommer att få sin prövning gjord här, utöver var det var tidigare.

Domen i EU-domstolen berör det ensamkommande flyktingbarn som först har sökt asyl i ett land men sedan lämnat det landet innan han eller hon fått ett beslut och istället reser vidare till ett annat land – exempelvis Sverige för att söka asyl här.

EU-domstolen har ju slagit fast att de här barnen inte ska behöva skickas fram och tillbaka utan ska få sin sak prövad i det land de befinner sig.

De barn som däremot har fått ett beslut innan de reste till ett annat land berörs inte av domen.

Förra året fattade Migrationsverket beslut om att skicka tillbaka knappt 400 barn till de länder där de först sökt asyl i – om allt annat ser ungefär likadant ut kommer istället mellan omkring 140 till 200 barn istället skickas tillbaka i år.

Den springande punkten förutom att förstås avgöra ett barns ålder blir nu alltså för Migrationsverket att ta reda på om barnet faktiskt har fått ett beslut eller inte i det första asyllandet, något som inte kommer att bli så svårt tror Fredrik Beijer.

– Det kommer att ställas större krav på informationsutbyte mellan länderna. Det blir plötsligt en viktig faktor och då kommer den informationen att lämnas mycket tydligare än som har behövts tidigare. Det är ingen svår information att ta fram.

Men det här rör en liten del av alla ensamkommande barn som söker asyl i Sverige. Redan nu prövas omkring 95 procent i Sverige av alla barn som kommer hit, säger Fredrik Beijer.

– Man ska komma ihåg att andelen ensamkommande barn som överförs mellan olika länder är egentligen ganska liten men det är en stor effekt för det enskilda barnet, säger Fredrik Beijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".