Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot planerad utredning om Public service

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 13.47
"Ska man begränsa vår yttrandefrihet på nätet?"
(1:42 min)
Kritiken biter inte på kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Regeringen väljer i propositionen om Public service att behålla licensen orörd. Bolagen får också den ekonomiska förstärkning man räknat med och de får driva sin verksamhet i sex år enligt förslagets riktlinjer.

– Övergripande så finns alla de villkor på plats som borgar för ett starkt Public service, säger Eva Hamilton, vd för Sveriges Television.

Regeringen ska i höst också tillsätta en utredning som ska anlysera om och i så fall hur Public service-bolagen påverkar mediemarknaden och konkurrensförhållandena.

I debatten har det handlat mycket om webbsidor, men utredningen ska täcka all public serviceverksamhet. Tidningsutgivarnas vd Per Hultengård, som kritiserat Sveriges Televisions och Sveriges Radios nyheter på webben, är nöjd med förslaget.

– Det är viktigt att belysa vilken påverkan Public serviceverksamheten har på mediemarknaden och för konkurrensen, säger Per Hultengård.

Men förslaget oroar SVT-chefen Eva Hamilton.

– Vad gör man när utredningen är klar och då pekar på att underhållning är marknadsstörande, artiklar på nätet är marknadsstörande, Barnkanalen är marknadsstörande - vad gör man då?

Även chefen för Sveriges Radio, Cilla Benkö, är kritisk till en sån utredning och ställer också en rad frågor.

– Det är tveksamt. Ska en tjänsteman på en myndighet utreda vad vi gör? Är det förenligt med yttrandefriheten? Och vad gör man sedan med det man då kommer fram till? Ska man begränsa vår yttrandefrihet på nätet? Är det det som är tanken?

Men kritiken biter inte på kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Många intressenter, inte minst tidningarna, välkomnar en sådan utredning för mångfaldens skull, menar hon.

– Därför att en av regeringens utgångspunkter är ju att det ska vara ett brett medieutbud, att det ska vara mångfald. I en situation där många dagstidningar nu läggs ned så finns en risk att det blir färre röster, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".