Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regn är hett tips trots svårspått midsommarväder

Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 16.22

När det närmar sig midsommar blir väderintresset extra stort – flera veckor i förväg. Men inför årets högtid har vädret varit ostadigt och synnerligen svårt att förutspå, enligt meteorologer Ekot talat med.

– Vädret är svårt att förutspå, och det har varit många skiftande bud – sol, regn och allt möjligt. Men idag och igår ser prognoserna ganska lika ut, och då börjar man ändå få en aning om hur det kommer att bli, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Meteorologernas prognosmodeller kan ha sina brister. Men att spådomarna om vädret inför den stundande midsommarhelgen varit högst varierande, har andra orsaker - nämligen själva vädret.

– Vissa perioder är vädret svårare att förutspå än andra. Och det hänger samman med hur rörligt vädret är. Och nu råkar det sammanfalla med midsommar när väldigt många är väderintresserade, säger Martin Hedberg, på vädertjänsten Storm.

Meteorologerna beskriver det väder vi nu har som mycket rörligt och oförutsägbart. Och dominerat av ett kraftigt lågtryck.

– Eftersom lågtrycket är så kraftigt med mycket regn och åska, så blir det stor skillnad om vädret kommer eller inte. Eftersom det kan bero på en liten förflyttning i västlig eller ostlig riktning, säger Eva Strandberg.

Martin Hedberg beskriver det som att skiljelinjen mellan där det regnar och inte regnar råkar ligga just över Sverige. Det betyder i praktiken att det är svårt att förutspå om det kommer att regna på en viss plats när man reser midsommarstången, eller om det kommer att vara uppehåll och sol.

– När man gör prognoser måste man då måla med en väldigt bred pensel. Det går att göra prognoser som är väldigt detaljerade flera dagar i förväg. Men då ska man veta att dagen därpå så kommer det med allra största säkerhet ändra sig.

Med alla dessa förbehåll är det nu - knappt två dygn före midsommarafton - möjligt att med relativt stor träffsäkerhet säga hur midsommarvädret ska bli: midsommarafton bjuder på ostadigt väder i Götaland och Svealand och framåt fredag kväll även i södra Norrland.

Bästa förutsättningar för uppehåll och sol finns längs norrlandskusten, och i mellersta och norra Norrland. Störst sannolikhet för regn och ostadigt väder finns i Götaland och västra Svealand.

– Det blir inte strålande sol någon av dagarna, men varmt och solchanser under hela helgen, säger Eva Strandberg.

Är det typiskt midsommarväder?

– Nja, man kan säga att det speglar den typen av väder vi har i Sverige på sommaren med skurar och så. Den här känslan av att det alltid är dåligt väder vid midsommar beror mer på att vi då är så väderberoende.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".