Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östrogen kan förebygga urinvägsinfektion

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 06.19
Läker slemhinnor och bildar antibiotika
(2:45 min)
När effekten nu är fastslagen så hoppas professor Annelie Brauner att kvinnor i klimakteriet med urinvägsinfektioner får rådet av sina läkare att pröva östrogen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Lokal behandling med östrogen kan förebygga urinvägsinfektioner hos kvinnor i klimakteriet. Det visar en ny studie vid Karolinska institutet.

Lokal östrogenbehandling stimulerar nämligen kroppens egen produktion av  antibiotika.

– När vi har lokalt tillfört de här tabletterna med östrogen, då ser vi att kroppen ökar sin produktion av kroppsegna antibiotika. De är som frontlinjesoldater och agerar väldigt snabbt om det kommer in en infekterande mikroorganism, alltså en bakterie, som försöker tränga in i urinblåsevävnaden. Då agerar de väldigt, väldigt snabbt och försöker döda bakterierna redan innan de fäster på slemhinnan, säger Annelie Brauner, professor vid Karolinska institutet, som är ansvarig för studien.

Under och efter klimakteriet drabbas många kvinnor av upprepade urinvägsinfektioner. Det beror på att lägre östrogennivåer leder till tunna sköra slemhinnor.

I de sår som uppstår är det lätt för bakterier att tränga djupt ner i vävnaden och gömma sig där, för att sedan komma tillbaka och orsaka nya infektioner.

Det är känt sedan tidigare att östrogen tycks minska och mildra urinvägsinfektioner hos kvinnor i klimakteriet. Den här studien visar hur det går till. Den inleddes med en begränsad studie på kvinnor, följd av en studie på möss, för att verifiera resultaten.

Att östrogen både läker skadade slemhinnor och stimulerar kroppsegen antibiotika, så att man kan minska användningen av antibiotika i form av läkemedel, vid behandling av urinvägsinfektioner, är positivt, säger Annelie Brauner.

– Vi ser ju en ökande förekomst av resistenta stammar och det gör också att det är viktigt att hitta något som förhindrar uppkomsten av urinvägsinfektioner, och alldeles särskilt hos de patienter som har det ofta, säger hon.

Lokal behandling med östrogen, genom tabletter som förs upp i slidan eller som en salva, finns redan på apotekens hyllor för intimprodukter. Men apotekspersonalen föreslår inte östrogen till kunder som kommer in och söker efter receptfri medicin mot urinvägsinfektion.

– Nej, det gör vi väl inte, men det håller ju urinröret elastiskt och fuktigt så att... Men det får nog läkarna informera om, säger apoteksteknikern Monika som inte vill uppge sitt efternamn.

När effekten nu är fastslagen så hoppas Annelie Brauner att kvinnor i klimakteriet med urinvägsinfektioner får rådet av sina läkare att pröva östrogen.

 – Numera lever vi ju längre, vi är aktiva mycket längre och vi vill ha ett bra liv. Så jag tänker mig kvinnor som gått in i klimakteriet och som har upprepade urinvägsinfektioner. De sköra slemhinnorna kommer man ju åt också, och det är viktigt både för att förhindra urinvägsinfektioner men också för att kunna ha ett aktivt sexliv, säger hon.

Fotnot: Studiens resultat publiceras i tidskriften Science Translational Medicine.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".