Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre får jobb genom privata jobbcoacher

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 12.22
"Går lite bättre för de som varit på Arbetsförmedlingen"
(2:10 min)

Fler får jobb med hjälp av arbetsförmedlingens egna förmedlare än genom de privata jobbcoacherna, enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering - IFAU - efter en granskning av Jobb och Utvecklingsgarantin.

Jobb och utvecklingsgarantin är Arbetsförmedlingens största åtgärd och hela programmet kostade statskassan 13 miljarder förra året.

Enligt IFAU har en tredjedel i jobb och utvecklingsgarantin valt en kompletterande aktör, alltså en privat förmedlare istället för Arbetsförmedlingens. Två tredjedelar valde Arbetsförmedlingens egna förmedlare.

IFAU har nu jämfört hur de olika förmedlarna lyckades - Sara Martinsson är en av rapportförfattarna:

– Vi vet inte riktigt hur det kommer sig att det går lite bättre för de som varit på Arbetsförmedlingen, jämfört med den tredjedel som varit hos kompletterande aktörer.

Vad är det som gått bättre hos Arbetsförmedlingen?

– Ja, alltså de lämnar för arbete snabbare, de börjar arbeta lite snabbare.

De arbetslösa i Jobb och Utvecklingsgarantin som valt Arbetsförmedlingens egna förmedlare hade efter två år i snitt 31 dagar kortare arbetslöshet jämfört med de som fick hjälp av en kompletterande aktör. Under de två följande åren var gruppen som bara använde sig av Arbetsförmedlingens förmedlare i mindre utsträckning inskriven som arbetssökande.

De hade också i genomsnitt högre inkomster, var i högre grad sysselsatta, fler fick arbetslöshetsersättning och färre fick socialbidrag.

IFAU konstaterar i rapporten att de olika utfallsmåtten pekar på att det i genomsnitt går något bättre för de deltagare som tidigt i Jobb och utvecklingsgarantin deltagit i aktiviteter hos Arbetsförmedlingen jämfört med dem som vid samma tidpunkt varit placerade hos en privat kompletterande aktör. Sara Martinsson - en av rapportförfattarna igen:

– När vi har studerat utflödet så hittar vi inga positiva effekter av att gå hos en kompletterande aktör, säger Sara Martinsson, en av rapportförfattarna.

Hur kan det komma sig då?

– Vi är inte säkra på varför. Om det handlar om att man har olika metoder, till exempel. Om Arbetsförmedlingen jobbar mer arbetsgivarnära, kanske, eller har andra möjligheter.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".