Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oförklarad löneskillnad mellan könen

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 15.30
"Traditionens makt är stark"
(1:54 min)
Löneklyftan har minskat med 2,4 procent sedan 2005. Foto: Scanpix.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, men det går långsamt. Förra året tjänade kvinnor 86,1 procent av vad männen gjorde, vilket innebär att klyftan minskat med 0,2 procentenheter jämfört med året innan.

Läraren Fia Cederlund har egen erfarenhet av lön efter kön.

– Tidigare jobbade jag som chef. Vi var två chefer, en kvinna och en man, men han tjänade 11 000 mer än mig. Han var tio år äldre men 11 000 är ganska stor skillnad. Jag tror att det gör vårt samhälle sämre, säger hon.

Traditionens makt är stark, enligt Claes Stråth, generaldirektör på Medlingsinstitutet som har sammanställt lönestatistiken för 2012. När faktorerna yrke, utbildning, ålder och arbetstid räknats bort finns det kvar en oförklarad löneskillnad på 6,1 procent mellan män och kvinnor.

Räknat på det sättet har klyftan ökat något jämfört med 2011. Det förklaras av att skillnaden i gruppen privatanställda tjänstemän ökar.

Långsiktigt, sedan 2005, har löneklyftan minskat med 2,4 procentenheter.

– Löneskillnaden mellan kvinnor och män grundar sig på olika typer av värderingar och vi är väl lite trögrörliga. Det är parterna som bär ansvaret för lönebildningen, men det hade kunnat gå lite snabbare, säger Claes Stråth.

Genomsnittslönen förra året var 29 800 kronor i månaden. Anställda på kaféer och tapetserare tjänar sämst, i snitt runt 20 000. Bäst tjänar värdepappersmäklare och verkställande direktörer med månadslöner över 80 000.

Medlingsinstitutet har också tittat på nyexaminerade där kvinnor drabbas två gånger. Kvinnor är oftare överutbildade för det arbete de får, och löneskillnaden mellan könen är större för just överutbildade.

Gunnar Laninge som har arbetat i byggbranschen tycker att det är upp till kvinnorna själva att kräva högre lön.

– Kompetens framför allt avgör vad man ska tjäna. Sedan finns det sjuksköterskor och andra som har ett lågt ingångsvärde, de måste lära sig att förhandla upp sin lön så att de får betalt efter vad de förtjänar, säger han.

Fakta: De tjänar mest och minst

Yrken med lägst genomsnittlig månadslön:

Kaféföreståndare 20 000

Tapetserare 20 200

Medhjälpare inom jordbruk med flera 20 300

Köks- och restaurangbiträden 20 600

Kioskföreståndare 20 700

Yrken med högst månadslön:

Värdepappersmäklare 85 600

Verkställande direktörer med flera 80 500

Högre ämbetsmän och politiker 65 800

Forsknings- och utvecklingschefer 61 600

Driftschefer inom finansiell verksamhet med flera 60 400

2012 års löner.

Källa: Medlingsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".