Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot Tepco efter olyckan i Fukushima

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 06.22
Höga halter av Strontium-90
(1:38 min)
TEPCO har uppenbarligen inte lyckats isolera de skadade reaktorhärdarna, viasr nya mätningar. Foto: Scanpix.

I Japan kritiseras elbolaget Tepco återigen för hanteringen efter olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima i mars 2011.

Det har nu framkommit att bolaget väntade i mer än två veckor med att offentliggöra att kraftigt förhöjda halter av det radioaktiva ämnet Strontium-90 påträffats utanför de skadade reaktorerna.

Än en gång fick elbolaget Tepcos representant Toshihiko Fukuda stå framför tv-kamerorna och be om ursäkt. Prover som tagits i en avloppsbrunn utanför en av reaktorbyggnaderna i Fukushima visade på kraftigt förhöjda nivåer av det radioaktiva och cancerframkallande ämnet Strontium-90.

Mätningarna visade att halterna var hela 30 gånger över det högsta tillåtna gränsvärdet.

Strontium-90 har en halveringstid på 28 år och är en av avfallsprodukt som uppstår vid kärnreaktioner.

Att den nu påträffats utanför reaktorbyggnaderna väcker flera frågor.

Tepco har uppenbarligen inte lyckats isolera de skadade reaktorhärdarna. Vatten, uppemot 400 ton, läcker varje dygn in  byggnaderna och tar med sig radioaktiva ämnen när det rinner ut.      

Tepco har fram till nu samlat avloppsvattnet i stora tankar och bassänger men kapaciteten börjar nå bristningsgränsen.

Företaget har övervägt att släppa ut vattnet i det närliggande havet, men i och med fyndet av Strontium-90 anses den lösningen nu helt utesluten.

En annan och minst lika känslig fråga handlar om förtroendet för TEPCO. Varför tog det mer än två veckor innan man offentliggjorde fynden av Strontium-90 ? Och finns det andra fynd som företaget valt att inte offentliggöra?

På de frågorna hade Toshihiko Fukuda inga svar. 

För den japanska regeringen innebär Tepcos agerande ytterligare problem. Premiärminister Shinzo Abe vill få i gång kärnkraften igen. Just nu är bara två av totalt 50 reaktorer igång och Japan är helt beroende av importerad olja och gas för sin elförsörjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".