Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina börjar handla med utsläppsrätter

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 13.13
Kan utökas till hela landet 2015
(2:03 min)
1 av 2
Kina har planer på att bygga 363 nya kolkraftverk. Ett medelstort kolkraftverk släpper ut lika mycket koldioxid som alla bilar, bussar, och lastbilar i Sverige – tillsammans. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Smog i Peking. Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio

Kina som släpper ut mest växthusgaser av världens länder, har inlett ett försök med handel med utsläppsrätter inom landet. Försöket som hittills enbart gäller industristaden Shenzhen i södra Kina, ska till nästa år gälla ytterligare sju städer.

Här i Peking ligger smogen återigen tung över staden. Länge har den kinesiska regeringens fokus rörande luftföroreningarna legat på att begränsa just smogen och de hälsofarliga partiklarna.

Koldioxidutsläpp och klimatförändringar har inte ansetts lika viktiga att ta itu med. Men regeringen har förmodligen insett att om den begränsar utsläppen av koldioxid, så kommer utsläppen av partiklarna att begränsas de med.

Kina har även hamnat under ökade påtryckningar från internationellt håll på grund av landets enorma koldioxidutsläpp.

Försöket i Shenzhen kommer på sikt att inkludera alla transportfirmor och större företag som konsumerar olja, kol, gas eller el. Om projektet faller väl ut kommer det att utvidgas till att även inkludera städerna Peking, Shanghai, Tianjin, Chongqing och provinserna Hubei och Guangdong.

Om sedan även det går väl kan Kina handeln komma att spridas ut i resten av landet redan 2015.

Men det här innebär inte att utsläppen av koldioxid från Kina kommer att minska. Den kinesiska regeringens mål är utsläppen av koldioxid i förhållande till landets BNP ska ha minskats med mer än 40 procent år 2020 från 2005 års nivåer.

Men på grund av tillväxten och den kraftiga ökningen av Kinas BNP kommer landets koldioxidutsläpp totalt sett att fortsätta att öka.

Kina har bland annat planer på att bygga 363 nya kolkraftverk. Ett medelstort kolkraftverk släpper ut lika mycket koldioxid som alla bilar, bussar, och lastbilar i Sverige – tillsammans.

Kina kommer däremot förmodligen att lyckas med sitt mål om att minska utsläppen i förhållande till landets BNP. Men det kommer inte att främst ske på grund av utsläppsrättshandeln, utan på grund av att Kinas ekonomi i ökad grad kommer att baseras på inhemsk konsumtion istället för export.

Kanske kommer dock handeln med utsläppsrätter i Kina, om den visar sig vara framgångsrik, att bidra till att den förväntade ökningen av utsläppen blir något mindre än vad den annars hade blivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".