Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

H&M i tysk domstol

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 15.47
"Lojalitetsbrott"
(1:57 min)
Nästan 200 fackliga företrädare på H&M demonstrerade öppet tidigare i veckan på ett riksmöte i Hannover mot sitt eget företag. Foto: Wiktor Nummelin / SCANPIX

Klädföretaget H&M anklagas för att begränsa den fackliga verksamheten i butikerna i Tyskland efter att en konflikt mellan en fackligt engagerad medarbetare och företaget hamnat i domstol.

- Jag är mållös, det hade jag aldrig räknat med.

Det säger H&M-medarbetaren Damiano Quinto från Trier i västra Tyskland efter att häromdagen i första instans i den tyska arbetsdomstolen förlorat mot sin svenskägda arbetsgivare.

Han är fackordförande för den lokala klubben i Trier, men är också med in den nationella fackförbundsklubben på H&M i Tyskland – en stridbar person.

Företaget vill avskeda  honom för att han, trots flera varningar,  skulle ha agerat illojalt mot företaget genom att bland annat ställa upp i en särskild medlingsgrupp mellan fack och arbetsgivare, ett så kallat Einigungsstelle, trots att butiksledningen lokalt sa nej till det.

– Det här är ett lojalitetsbrott, det handlar inte om hans agerande som fackordförande säger H&M:s advokat i arbetsrättsliga frågor i Tyskland Volker von Alvensleben.

Företaget fick alltså också rätt, Damiano Quinto, som varit på företaget i Trier sen 1999 får avskedas, men han kommer dock att överklaga.

Fallet har fått nationell uppmärksamhet i Tyskland och är en i raden av flera konflikter mellan lokala fackklubbar och H&M under senare år.

Nästan 200 fackliga företrädare på H&M demonstrerade öppet tidigare i veckan på ett riksmöte i Hannover mot sitt eget företag.

De hävdar att fackliga företrädare på H&M i Tyskland måste slåss för sin yttrandefrihet.

– Företaget kallar det här för ett enskilt fall, vi ser det som ett systematiskt motarbetande, de vill statuera exempel genom det här fallet, säger Tomas Berndt på den nationella fackklubben.

– Det där stämmer inte, H&M arbetar väldigt konstruktivt med fackförbunden och välkomnar engagemang säger företagets advokat von Alvensleben.

På företagets cirka 400 butiker i Tyskland finns det fackklubbar på drygt en fjärdedel.

Damiano Quintos advokat ser det svenskägda företagets agerande i det här fallet som ett exempel på flera utländska företag i Tyskland som under senare år försökt begränsa fackförbundens aktivitet på sina företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".