Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministrar hoppar av Greklands regering

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 16.44
Beslut om att sändarna ska slås på
(1:48 min)

I Grekland har det minsta av de tre koalitionspartierna avsagt sig sina två ministerposter i regeringen som en protest mot att public-servicebolaget ERT:s sändare ännu inte slagits på.

Stängningen av public-servicebolaget har förvärrat krisen i Grekland.

I måndags beslutade den högsta förvaltningsdomstolen att sändarna omedelbart skulle slås på, eftersom beslutet att stänga av dom var olagligt – det hade nämligen inte skrivits under av samtliga ministrar i regeringen.

Men trots att fyra dygn har gått, lyser radio- och tv sändningarna med sin frånvaro.

Ett tag verkade premiärminister Samaras hårdnackade vägran att ge med sig och slå på sändarna kunna leda till regeringskris.

Samaras representerar Ny demokrati, det största av de tre regeringspartierna, de andra två Pasok och Demokratisk vänster, har visserligen ställt sig bakom en rejäl omgörning av public-servicebolaget men krävt att ERT fortsätter att sända under tiden.

Nu har Pasok efter en rad krismöten gått med på att inte riskera nyval och lovar fortsatt regeringssamarbete, men Demokratisk vänster meddelade i dag att man inte längre kommer att ha några ministrar i regeringen, inte heller några vice ministrar.

Huruvida de ändå fortsätter att stödja regeringen eller avslutar sitt samarbete är oklart.

I ett uttalande hette det att partiet kommer att fortsätta jobba för en reformistisk agenda, ett uttalande som skulle kunna tolkas som ett begränsat men ändå fortsatt samarbete.

Tillsammans har de tre partierna 167 av parlamentets 300 platser, utan Demokratisk vänster skulle visserligen regeringen överleva, men bara knappt.

De skulle då kontrollera 153 platser i parlamentet.

Nedskärningarna i Grekland har varit hårda, arbetslösheten har stigit, pensioner har försämrats och människors levnadsstandard har sjunkit drastiskt.

Den senaste besparingen skedde alltså på public-servicebolaget där 2700 anställda sades upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".