Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Fackliga företrädare vill slopa karensdag

Uppdaterat söndag 23 juni 2013 kl 12.20
Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 02.00
"Mer anpassat till dagens arbetsliv"
(1:31 min)

Fackliga företrädare för LO, Handels och Kommunal vill slopa karensdagen på lång sikt. Istället vill de ha ett karensavdrag på en femtedel av veckolönen. Det här kan göra skillnad för personer med oregelbunden arbetstid och timlön.

– Tidigare så jobbades det ofta fem dagar i veckan åtta timmar per dag och det är det som sjukförsäkringen är baserad på. Idag jobbar man mer oregelbundet - du kan jobba tre eller tio-tolv timmar per dag. Det här är mer anpassat till dagens arbetsliv, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels.

Förslaget innebär att karensdagen ersätts av ett avdrag på en femtedel av veckolönen den dag man blir sjuk. Det här skulle dels minska risken för att den som är sjuk ändå går till jobbet ,dels gynna kvinnor som ofta är deltidsanställda liksom nattarbetare - dvs människor som har sin arbetstid koncentrerad till färre dagar per vecka, enligt Lars-Anders Häggström:

– I dagens system missgynnas oftast de som jobbar oregelbundet och då är det ju kvinnodominerade branscher typ vården, handeln, hotell och restaurang, säger Häggström.

Det finns inga beräkningar över hur mycket det här skulle kosta, eller vem som skulle betala, och idag saknas också politiskt stöd för att ta bort karensdagen. Men LO har för avsikt att presentera ett mer omfattande förslag om förändrad sjukförsäkringsmodell under den kommande  politikerveckan i Almedalen.

– Förhoppningsvis kan det här vara ett steg i rätt riktning. På sikt vill vi ha bort karensdagen, men idag går det inte. Då kan det här vara ett sätt att få systemet mer rättvist och träffsäkert än idag.

Vem ska betala?

– I nuläget är det precis som tidigare, skattefinansierat och via avgifter. Jag är inte så säker på att det blir någon större skillnad i pengar. Sjuknärvaron kan innebära en ökad sjukfrånvaro på sikt. Så totalt sett är det inte alls säkert att kostnaden stiger, säger Häggström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".