Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

USA:s högsta domstol om homoäktenskap

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 06.37
Två frågor som ska få svar
(2:07 min)
Glädje när det blev lagligt i New York för homosexuella att gifta sig. Foto: Scanpix

Någon av de kommande dagarna väntas amerikanska högsta domstolen ta ställning i den kontroversiella frågan om könsneutrala äktenskap.

De flesta bedömare tror att domstolen kommer att ta några steg för att stärka de homosexuellas ställning - men knappast någon tror att domarna kommer att gå så långt som att säga att homoäktenskap ska tillåtas generellt i hela USA.

De nio domarna i den amerikanska högsta domstolen går traditionellt på sommarsemester vid halvårsskiftet, så innan dess brukar de komma med sina utlåtanden och det mest uppmärksammade ärendet just nu är homoäktenskapen.

Domstolen är hemlighetsfull och domarnas beslut kan komma när som helst de kommande dagarna – om det inte är så att den här frågan är så komplicerad att de beslutar att skjuta på den.

Könsneutrala äktenskap är i dag tillåtna i tolv delstater, de flesta i nordöstra USA.

HD har nu att ta ställning till två frågor. Den ena gäller att homosexuella som är helt lagligt gifta ändå inte har samma sociala och ekonomiska förmåner som heterosexuella som är gifta. På den här punkten tror de flesta att domstolen kommer att underkänna och ogiltigförklara de reglerna, det ska vara lika rättigheter.

Den andra frågan handlar om homoäktenskapen som princip. I Kalifornien är könsneutrala äktenskap förbjudna och den lagen där har nu överklagats till HD med argumentet att den strider mot den amerikanska konstitutionens stadgande om alla människors lika värde.

Teoretiskt sett skulle domstolen kunna förklara att det är grundlagsvidrigt att förbjuda homosexuella att gifta sig och säga att homoäktenskap ska vara tillåtet i hela USA.

Men domstolen brukar tassa fram mer försiktigt när det gäller kontroversiella frågor och speciellt när det finns stora skillnader mellan delstaterna.

Det troliga är istället att domarna bara kommer att uttala sig om Kalifornien, kanske underkänner förbudet där, men i övrigt överlåter till delstaterna att fortsätta agera på egen hand.

Attityden till homoäktenskap har snabbt blivit alltmer positiv och en majoritet av amerikanerna är nu för. Men på många håll i USA är motståndet fortfarande kompakt – så om homoäktenskap ska bli tillåtet i hela USA så krävs det nog att Högsta domstolen definitivt sätter ner foten, men kanske inte den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".