Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utökad busstrejk från midnatt

Uppdaterat söndag 23 juni 2013 kl 23.53
Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 14.59
Förhandlingsläget låst
(1:12 min)
Busstrejken utvidgas. Till exempel upphör all spårvagnstrafik vid midnatt i Norrköping. Foto: Scanpix Montage: SR

Vid midnatt mellan söndag och måndag utvidgas busskonflikten när ytterligare 800 chaufförer på sex orter tas ut i strejk. Samtidigt fortsätter strejken på stadsbussarna i Umeå, Södertälje och Stockholm, där 1 000 förare strejkar sedan den 19 juni.

Cecilia Ljungqvist är ordförande i Kommunals avdelning Sydväst, där medlemmar i både Halmstad och Jönköping berörs.

– Jag tycker att det är ytterst tråkigt att vi ska behöva ta till strejk. Det är ingen som vill behöva göra det, men nu har vi kommit i ett läge då vi anser att det behövs. Vi har inte någon som helst framgång i våra krav, säger hon.

Kraven som Cecilia Ljungqvist syftar på gäller i första hand anställningstryggheten. Kommunal vill skriva in i avtalet att de bussbolag som vinner kommunala upphandlingar ska vara tvungna att anställa de som jobbar i det tidigare bolaget. Men också arbetstiderna är en besvärlig förhandlingsfråga.

I Avdelning Sydväst tas 220 bussförare ut i strejk i Halmstad, där all stadstrafik upphör. I Jönköping är det inledningsvis Kommunals medlemmar i verkstad och servicehall som tas ut i strejk.

Genom att bussarna inte kan tankas och servas, slås busstrafiken i Jönköping ut successivt. Samma modell tillämpas i Gävle och Östersund. I Norrköping upphör all spårvagnstrafik vid midnatt. I Strängnäs påverkas ett par busslinjer och i Västerås/Hallstahammar de särskilda servicelinjerna.

Arbetsgivarsidan tycker inte att övergången av personal borde vara något problem för Kommunal.

– När man byter bussbolag som levererar trafiken i en stad, då får regelmässigt över 90 procent av alla följa med, säger Peter Jeppsson som är vd för Bussarbetsgivarna, BuA.

Förhandlingsläget är låst. Båda parter försäkrar att de inte haft någon kontakt med varandra under midsommarhelgen. Om någon lösning inte nås under den här veckan trappas konflikten upp ytterligare, natten mot den 29 juni.

Inte oväntat tycker både Bussarbetsgivarna och Kommunal att det är motparten som bär ansvaret för det låsta läget.

– Vi måste ju se till att vi inte kan hålla på längre, för det drabbar ju oskyldiga på ett sätt som inte är rimligt. Jag tycker att Kommunal tar på sig ett väldigt stort ansvar när man löser ut ny strejk vid midnatt, säger Peter Jeppsson.

– Ansvaret ligger hos arbetsgivaren. Och än så länge känner vi verkligen att vi har medborgarna på vår sida, säger Cecilia Ljungqvist.

Utvidgad busstrejk från 24 juni

Kommuner och bussbolag som berörs:

  • Strängnäs: 70 förare på Bergkvara buss uttagna. Två linjer berörs - 220 och 820. Även Veolia kör på dessa sträckor och de resorna berörs inte.
  • Norrköping: All spårvagnstrafik upphör vid midnatt. Veolia transport kör spårvagnarna i Norrköping. 40 spårvagnsförare (samtliga som är med i Kommunal) och 5 i servicehallen uttagna i strejk.
  • Halmstad: 220 förare på Arriva strejkar från midnatt. Det innebär att all stadstrafik med buss ställs in samt delar av landsbygdstrafiken.
  • Västerås/Hallstahammar: Björks Buss kör inte så mycket linjetrafik. Här är det Flexlinjen, Servicelinjen och Brukslinjen som drabbas.
  • Jönköping, Gävle och Östersund: Alla Kommunals medlemmar i verkstäder och servicehallar tas ut i strejk vid midnatt. Det innebär att bussar inte kan tankas och servas. Trafiken beräknas kunna hållas i gång ytterligare två dygn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".