Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot planer på nytt europeiskt dataregister

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 21.00
"Det är integritetskränkande"
(2:13 min)
EU vill upprätta ett nytt register om icke-EU-medborgare. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Nu växer kritiken mot planerna på ännu ett stort europeiskt dataregister som ska innehålla namn och fingeravtryck på alla tredjelandsmedborgare som reser in eller ut ur EU. Uppgifterna ska kunna lagras i upp till fem år. I ett gemensamt yttrande ifrågasätter de europeiska dataskyddsmyndigheterna nyttan med ännu ett stort dataregister.

– Du kan ju kartlägga människor. Det blir väldigt många uppgifter om väldigt många personer som samlas i ett enda register och som väldigt många dessutom har tillgång till. Det är integritetskränkande helt enkelt, säger Kristina Svahn Starrsjö som är generaldirektör på Datainspektionen.

Datainspektionen menar att nyttan med det nya registret är begränsad. Det finns redan en rad register för att kontrollera och övervaka icke-EU-medborgare och det behövs inte ett till, säger Kristina Svahn Starrsjö.

Syftet med den nya databasen är att upptäcka personer som stannar kvar illegalt i EU när deras tillstånd att vistas här löper ut. Alla som reser in och ut ur EU ska registreras – även de som kommer från  länder som har viseringsfrihet med EU som till exempel USA. Om de inte reser ut i tid går ett larm ut till gränskontrollsmyndigheterna i EU.

I dag räknar EU-kommissionen med att mellan två och fyra miljoner personer vistas illegalt i EU sedan deras visum löpt ut, men ingen vet om den siffran stämmer.

För att få en exakt bild av den illegala invandringen till EU behövs ett nytt register, anser kommissionen, som redan budgeterat över 10 miljarder kronor till den nya tekniken. Det pågår pilotprojekt i flera länder, bland annat på flygplatsen i Helsingfors.

Chefen för gränspolisen, kaptenlöjtnant Pento Alapetto, visar upp en av de 15 automatiska spärrarna i utresehallen, där passet först läses in elektroniskt och en kamera därefter skannar av ansiktet. Så småningom kommer alltså de här uppgifterna att lagras i EU:s centrala dataregister, men än så länge testas tekniken enbart på EU-medborgare.

Finland är ett av ett 20-tal EU-länder som även vill låta polisen ta del av uppgifterna för att bekämpa brott. Men den svenska regeringen ligger än så länge lågt och har inte tagit ställning.

Johan Linander som är rättspolitisk talesman för Centerpartiet och vice ordförande i riksdagens justitieutskott, ser inget som helst behov av ännu ett nytt dataregister:

– EU:s vilja att bygga upp datasystem har ju varit stor. För min del behöver vi inte den informationen, säger Johan Linander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".