Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Shanghaibörsen kraftigt nedåt

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 09.51

Vid stängning hade Shanghaibörsens kompositindex fallit med 5,3 procent, den största nedgången sedan augusti 2009. Index för finansaktier rasade med 7,3 procent, vilket var den sämsta utvecklingen sedan november 2008. Även Stockholmsbörsen har gått ned.

Shanghaibörsen föll med omkring fem procent på måndagen sedan Kinas regering visat sig ovillig att åtgärda likviditetsbristen i det inhemska banksystemet. Enligt ett uttalande anser Kinas centralbank att likviditeten för närvarande är på en "rimlig" nivå.

En kraftig ränteuppgång på interbankmarknaden, den marknad där bankerna lånar pengar av varandra, nyligen har spätt på oron kring den kinesiska ekonomin.

Flera små banker som är relativt känsliga för utvecklingen på interbankmarknaden hörde till de största förlorarna.

Kinas bruttonationalprodukt (BNP) växte i fjol med 7,8 procent — den lägsta takten på 13 år. Under första kvartalet i år landade tillväxten på överraskade låga 7,7 procent.

Avmattningen har skapat förväntningar om att Kinas centralbank ska lätta på penningpolitiken. Men måndagens uttalande, där bankerna beordras att själva vidta åtgärder för att stärka likviditeten, tolkas som att det inte blir några lättnader på kort sikt.

Även rapporter från den statliga nyhetsbyrån Nya Kina i helgen tyder på att Kinas regering inte tänker fortsätta att pumpa in pengar i banksystemet. Enligt Nya Kina beror uppgången i marknadsräntorna på spekulativ handel och utbredd så kallad skuggfinansiering.

– Det råder ingen brist på pengar, det är bara det att pengarna är placerade på fel ställen, skrev nyhetsbyrån.

Stockholmsbörsen föll i den inledande handeln. Klockan 9.10 hade OMXS-index sjunkit med 0,9 procent till 355,5.

Bland storbolagen föll Boliden mest, 3,1 procent, följt av MTG som sjönk 2,2. Skanska, som på morgonen meddelade att man säljer en kontorsfastighet i Göteborg för drygt 600 miljoner kronor, steg 0,5 procent, mest på storbolagslistan.

Största vinnare i den inledande handeln var forskningsbolaget Mertiva, som steg 8,4 procent.

Mest av alla backade Fingerprint Cards, ned 8,7 procent. Aktien steg kraftigt i början av juni när bolaget tillkännagav att det utvecklat en sensor som läser av fingeravtryck för Microsofts senaste operativsystem, men har sedan dess fallit tillbaka.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".