Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tv-avgift gäller även datorn

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 09.49

Den som har en dator men ingen tv måste ändå betala tv-avgift. Det framgår av den första rättsliga prövningen sedan Radiotjänst tidigare i år införde nya krav för vilka utrustningar som ska vara avgiftsbelagda. "Tillfredsställande" säger Radiotjänst.

Det är förvaltningsrätten i Luleå som nu prövat och avslagit de första 19 överklagandena.

"Även om en dator främst används till andra ändamål så är ett av dess användningsområden numera att ta emot tv-program varför en dator anses vara avgiftspliktig" skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

– Vad som är en tv-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och ska följa utvecklingen. Det framgår om man läser förarbetena till lagen, säger lagman Victoria Bäckström vid Luleå förvaltningsrätt.

– Då är det vår tolkning att det nu är så att många tv-bolag sänder över internet, och många väljer att inte köpa en tv utan kanske en dator, och då är ett av dess användningsområden numera att ta emot tv-program och då är den avgiftspliktig.

De fall som avgjorts gäller vanlig dator. Det finns dock över 200 ännu inte avgjorda ärenden vid domstolen om tv-avgift och Bäckström är tämligen säker på att det bland dessa finns fall som rör surfplattor och smarta telefoner också. Till dess vill hon inte kommentera eventuell avgiftsskyldighet även för sådana apparater.

Hon räknar med att domar kommer överklagas. För att de ska tas upp måste kammarrätten ge prövningstillstånd.

Radiotjänst tycker att det är viktigt att tv-avgift för datorer prövas juridiskt, säger kommunikationschef Johan Gernandt.

– Det är tillfredsställande att förvaltningsrätten har gått på lagstiftarens intention med det teknikneutrala begreppet och därmed ger Radiotjänst rätt i sin tolkning och tillämpning av lagstiftningen, säger Johan Gernandt.

Radiotjänst började i februari i år att kräva tv-avgift för datorer, surfplattor och smartphones. Det skedde sedan flera tv-kanaler börjat sända sina program på nätet.

Radiotjänst skriver på sin hemsida att det inte spelar någon roll om SVT blockeras på datorn, eller om man har för dålig bandbredd för att se på tv. Det är möjligheten att se på tv via nätet, och det oavsett vilken kanal man tittar på, som föranleder avgiften.

TT-Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".