Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiotjänst jagar datorägare med gängse metoder

Uppdaterat måndag 24 juni 2013 kl 13.50
Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 12.52
Allt fler tittar på TV via datorn, vilket nu också fordrar tv-licens enligt flera domar. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix

97 procent av hushållen i Sverige beräknas ha en tv-mottagare, cirka 90 procent betalar. När även dator-innehavare bedöms betalningspliktiga gör det ingen skillnad i Radiotjänsts arbete för att jaga in avgifterna.

Till 97 procent räknas de hushåll som har en traditionell tv-mottagare. I och med att datorer och surfplattor också blir avgiftspliktiga vidgas begreppet. Men Radiotjänst metoder för att driva in avgifterna kommer att förbli desamma, enligt Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

– Vi letar inte specifikt efter hushåll som bara har datorer, utan vi köper in adressregister och jämför dem mot våra kundregister över dem som betalar idag, säger Johan Gernandt.

Sedan blir potentiella avgiftspliktiga kontaktade via telefon eller personbesök.

– Det förs en dialog med hushållet. Men någon särskild pejlingsutrustning finns inte. Det har vi inte använt på 20 år.

När flera domar idag fallit gällande rätten att ta ut tv-avgift även för datorinnehavare, kan det få betydelse för Radiotjänsts framtida intäkter. Exakt hur mycket har ingen räknat på, säger Johan Gernardt, kommunikationschef på Radiotjänst.

– Men den senaste tiden har Radiotjänst fått in mer avgifter än prognosticerat, och det tror vi delvis beror på att personer med datorer och surfplattor blivit avgiftspliktiga, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Under 2012 betalades 3 485 000 radio- och tv-avgifter in till Radiotjänst, en ökning jämfört med år 2011, då 3 469 000 avgifter betalades in.

Enligt Radiotjänst betalar nio av tio hushåll tv-avgift.

– Men 97 procent av hushållen beräknas ha en tv, så det finns ett spann där av personer om inte betalar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".