Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Även rättsligt oprövade tv-avgifter drivs in

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 16.55
"Ingen skillnad på apparaterna"
(2:08 min)

Radiotjänst fick i dag rättsligt stöd för att kräva tv-avgift av datorinnehavare genom 19 domar i förvaltningsrätten i Luleå. Myndigheten kommer också att fortsätta kräva in avgifter för innehav av surfplattor och mobiltelefoner, trots att de inte prövats rättsligt.

I dag visade 19 domar i Förvaltningsrätten i Luleå att det räcker med att han en dator för att vara skyldig att betala TV-avgift. Lagman Victoria Bäckström säger att läget förändrats så att många tv-bolag faktiskt sänder hela programutbudet på nätet.

-- Även om en dator främst används till annat så har vi på domstolen funnit att ett av dess användningsområden är att ta emot tv-program och den är därför avgiftspliktig, säger Victoria Bäckström.

Det spelar ingen roll att du aldrig tittar på tv via datorn, att du blockerat SVT eller andra kanalers hemsidor eller om du inte ens har tillräcklig bandbredd för att kunna se på tv. En dator innebär TV-avgift för den som inte redan betalar, visar domarna i dag varav åtminstone en ska överklagas till kammarrätten.

Däremot återstår fortfarande prövning av om också surfplattor och mobiltelefoner ska vara avgiftsbelagda, vilket förvaltningsrätten hoppas kunna ta itu med tidigast i slutet av sommaren.

Radiotjänst uppskattar att den ökade betalningsviljan hos renodlade datorinnehavare redan inneburit ett tillskott i kassan på över 100 miljoner kronor i licenspengar under första halvåret i år.

Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna, säger att man nu kommer fortsätta kräva in TV-avgift, även för surfplattor och mobiltelefoner trots dom inte prövats i domstol ännu.

– Vi ser ju ingen skillnad mellan de här apparaterna. De ger ju samma möjligheter kan man säga, säger Carl-Gustav Johansson.

Nils Eklund, Ekot, i samarbete med P3 Nyheter och P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".