Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla sjökort gör att många går på grund

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 07.26
Gamla sjökort gör att fler går på grund i dag. En uppdatering sker via allmänhetens hjälp. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Många grund på svenska sjökort kan vara uppmätta för över hundra år sen och andra grund saknas helt på sjökorten. Sjöfartsverket jobbar nu på att få in så många uppdaterade uppgifter som möjligt i sjökorten, bland annat genom att uppmana båtfararna att skicka in tips om var dom mest förrädiska grunden ligger.

Båtägaren Torgny Englund vet precis var det värsta grundet ligger.

– I Bohuslän, upp utanför Kyrkesund. Där finns ett riktigt bra grund som smäller hårt när man går på. Och så sipprar det in lite fint vatten när man väl har kört på det. Det är inte bra, men man kör bara på det en gång. Sen håller man långt därifrån, säger han.

Det har visat sig att ju fler båtägare som skaffar modern navigationsutrutning med GPS och dataskärmar, desto fler är det som går på grund.

Med de moderna databaserade sjökortsystemen kan man navigera med bara några meters marginal förbi grundområden. Men vad hjälper det, om det är fel i kortet.

Svenska sjökort har inte uppdaterats lika snabbt som tekniken, och många djupmätningar kan faktiskt vara över hundra år gamla. Det berättar lotsområdeschefen Björn Garberg på Sjöfartsverket.

– Det finns en hel del mätningar som är från början av seklet, från 1905 och1907. Man använde sig av helt andra metoder förr än vad man har i dag. Man kunde inte positionera sig lika noggrant, man använde sig av handlod. Informationen från den tiden är inte lika tillförlitlig som den informationen vi har i dag.

För att kunna förbättra sjösäkerheten och höja sjökortens kvalitet så snabbt som möjligt, tar Sjöfartsverket nu hjälp av allmänheten för andra året i rad.

Det hela är utformat som en tävling ”Ökända grund” där alla som känner till något särskilt förrädiskt eller välbesökt grund, ska skicka in positionsangivelsen till Sjöfartsverket. I höst utses segrare i tre olika kategorier.

Förra året kom 130 tips in och Björn Garberg hoppas på minst lika många i år.

Och de som vill rapportera in ett särskilt förrädiskt eller välbesökt grund, kan gå in på www.ökändagrund.se eller på Sjöfartsverkets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".