Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nämndemannasystemet ska göras om

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 13.48
"Vi måste bredda rekryteringen"
(2:13 min)
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Inga nämndemän i hovrätter och kammarrätter och de ska enbart medverka i mål där straffsatsen är två år eller högre. Det är ett par förslag från Nämndemannautredningen. Minst hälften av dem måste nomineras på andra sätt än via de politiska partierna. Utredaren Inger Söderholm tror att förslagen klargör att detta inte är ett politiskt uppdrag.

– Både att det blir en rekrytering utanför de politiska partierna, men också att vi ska ha val av nämndemän ett annat år än det allmänna valet, det vill säga förskjutningen på ett år – det  tror jag bidrar till att tydliggöra att det inte är ett politiskt uppdrag, säger Inger Söderholm.

I dag väljs nämndemän till domstolarna i samband med allmänna val. Inger Söderholm föreslår nu att det ska ske ett år senare. Det är en lång rad andra förslag som hon kommer med.

En huvuduppgift har varit att hitta sätt att föryngra nämndemannakåren. Förslag i den riktningen är att just bredda rekryteringen, att minska antalet dagar per år man måste tjänstgöra och ha bättre ersättningsregler. Justitieminister Beatrice Ask anser att en föryngring är viktig:

– Vi behöver fler yngre som vill åta sig nämndemannauppdrag. Då måste man bredda rekryteringen och nu kommer det nya förslag på området. Det välkomnar jag för det behövs.

Utredningen föreslår att minst hälften av nämndemannakåren ska väljas ur den grupp som nominerats vid sidan om partierna, en så kallad fri kvot. Det är något som justitieministern också kan tänka sig.

– Jag tror att det är bra om man kan öppna upp nämndemannauppdraget också för dem som inte vill gå via de politiska partierna.

I dag sitter det med 3 nämndemän i domstolen. Utredningen föreslår att i framtiden ska det bara vara två. Nämndemännens huvuduppgift är att garantera allmänhetens insyn i domstolarna, menar utredaren Inger Söderholm.

– Det är tillräckligt med två nämndemän för att tillgodose behovet av insyn. Dessutom blir det en bättre dialog i rätten.

Nämndemannasystemet har kritiserats av många. Det har också förekommit uppmärksammade fall där nämndemän varit jäviga. Utredningen har inga nya förslag om jäv.

De jävsregler som finns är tydliga, anser justitieministern. Dagens nämndemän får också information om jäv och nu kommer förslag om mer utbildning, betonar Beatrice Ask.

– Det är ju bland annat en obligatorisk utbildning för nya nämndemän, men man för också ett resonemang om lämplighet, så de frågorna är visst med i detta. Och det är viktigt att säkerställa att domstolarna kan arbeta objektivt och på ett riktigt sätt, säger justitieministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".