Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot regeringens högskoleförslag

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 06.51
"Finns ingen garant för rättssäkerhet och kvalitet"
(2:15 min)
Regeringen vill att landets lärosäten ska kunna drivas som privata stiftelser. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Regeringens förslag om att göra statliga universitet och högskolor till privata stiftelser, får nu kritik från både fack- och studentkårsförbund.

Både rättssäkerheten och utbildningens kvalitet riskerar att försämras i de nya så kallade högskolestiftelserna, anser Erik Arroy, ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer. 

– När inte staten på samma sätt kan stipulera villkoren för lärosätena genom lagstiftning, så har vi inte samma garant för att rättssäkerhet och kvalitetssäkring kommer att vara likvärdig för alla studenter, säger han.

I dag är alla universitet och högskolor statliga myndigheter. Enligt regeringen är det ett problem när de till exempel ska bedriva verksamhet utomlands.

Därför har utbildningsminister Jan Björklund lagt fram ett förslag om att lärosätena ska kunna bli privata stiftelser, och på så sätt få större handlingsfrihet. Samtidigt ska de fortsatt vara finansierade av staten, med krav på att pengarna används effektivt och ändamålsenligt.

Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och Högskolan i Jönköping drivs redan i dag som stiftelser. Även i de nya privata stiftelserna ska studenternas rättssäkerhet, enligt förslaget, väsentligen förbli likvärdig. En formulering som inte lugnar Erik Arroy på Sveriges Förenade Studentkårer. 

– Vi har hört det uttryckas exempelvis att studentinflytande i stort ska vara oförändrat enligt det här förslaget. Det kommer inte vi att acceptera. Vi vill att studentinflytandet ska vara precis samma i de privata stiftelserna, säger han.

Men utbildningsminister Jan Björklund höll på en presskonferens i går fast vid att högskolestiftelserna inte ska kunna göra några större regelavsteg från hur det är i dag.

– Tanken är att när det gäller studenter så gäller samma regelverk som för de statliga universiteten. Så är det ju i dag med Chalmers och Högskolan i Jönköping, sa han. 

Men även Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST ser flera problem med förslaget. Även hon tar upp studenternas rättssäkerhet, men varnar också för att det riskerar att bli sämre insyn i vad universiteten gör, och att möjligheten till oberoende forskning minskar.

– En tanke med det här förslaget är att de privata lärosätena ska kunna ta emot donationer och andra medel från företag, in i dotterbolag. Att göra det samtidigt som det inte går att upprätthålla samma insyn, gör att åtminstone vi funderar på hur forskningens oberoende ska garanteras, säger hon.

Ska statliga universitet och högskolor göras om till privata stiftelser? Kommentera.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".