Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark löneutveckling för industriarbetare

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 11.32
3,5 procents lönepåslag 2012
(1:38 min)
Industriarbetarna får mer i plånboken. Bilden är tagen vid Volvo-Umeverken. Foto: Johan Gunséus/Scanpix

Ny statistik i dag visar att de anställda inom industrin fick bra betalt för jobbet. Reallönerna ökade med starka 2,6 procent 2012.

Det är industrifacken själva som levererar siffrorna som visar att 2012 blev ett starkt år. Det blev mycket pengar kvar i plånboken.  

För de fem facken som omfattas av Industriavtalet – GS, IF Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen – blev utfallet av avtalsrörelsen 3,5 procents lönepåslag. Inflationen 2012 hamnade på 0,9 procent. Kvar blir alltså 2,6 procent mer i plånboken.

Året innan, 2011, sjönk reallönerna med 0,2 procent beroende på högre inflation. 2011 är också det enda år hittills som reallönerna sjönk sedan Industriavtalet kom till 1998.

Under den senaste treårsperioden 2010 till 2012 ökade lönerna med i genomsnitt 2,7 procent per år och reallönerna steg med i genomsnitt 1,0 procent per år för industrins anställda.

Avtalen 2010 och 2011/12 innebar att avtalsperioderna blev kortare för industrins anställda och dessutom förekom förskjutningar av löneökningstillfällen. Det har gjort att löneökningarna under perioden 2010-2012 varierat mer än tidigare.

Industriavtalet är märket på arbetsmarknaden och som  alla andra parter har som märke i sina löneförhandlingar.

Inflationen i Sverige har sedan i november förra året legat kring noll eller under noll vid några månadsmätningar. Det betyder att alla löntagare i landet har haft en stark reallöneutveckling. Den senaste månadssiffran, från maj, visar att inflationen, mätt som den årliga förändringen i konsumentprisindex (KPI), var minus 0,2 procent och i april var den minus 0,5 procent.

Hushållen väntas kunna öka sin konsumtion under åren framöver. Det är därför hushållen ges en sådan stor betydelse i alla prognoser över framtida tillväxt i Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".