Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktig samhällsfråga avgjordes i USA

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 06.05
Många frågor slutar i HD
(2:18 min)
Amerikaner firar i Chicago att homosexuella som är gifta ska ha samma rättigheter som heterosexuella. Foto: Charles Rex Arbogast/Scanpix

Högsta domstolen i USA fattade igår beslut om enkönade äktenskap som kommer att underlätta för homosexuella att gifta sig. Det var kulmen på några intensiva dagar i amerikanska HD, där besluten gått både åt höger och åt vänster.

Domarna i amerikanska högsta domstolen går på sommarsemester vid halvårsskiftet och av tradition kommer de med en rad viktiga avgöranden precis innan det är dags att stänga.

Igår beslöt de i ett smått historiskt domslut att homosexuella som gift sig, i de delstater där det är möjligt, ska ha exakt samma ekonomiska och sociala rättigheter och förmåner som heterosexuella.

Domstolen banade också väg för att homosexuella i Kalifornien ska få gifta sig. De här två besluten ses som en stor seger för gayrörelsen även om en del hade hoppats att HD skulle gå längre och omedelbart förklara att könsneutrala äktenskap skulle tillåtas i USA som helhet.

Efter gårdagens beslut jublade man på den vänstra halvan i amerikansk politik. Dagen innan var det de konservativa som firade. Då beslöt domstolen att ogiltigförklara delar av en medborgarrättslag från 1965.

Beroende på de rasistiska traditionerna i nio delstater, främst i amerikanska södern, har de inte fått ändra i röstningsreglerna vid politiska val utan godkännande av myndigheterna i Washington. Detta för att de inte skulle kunna införa olika regler som skulle försvåra för svarta och andra minoriteter att rösta.

Den konservativa majoriteten menade att urvalsprinciperna för den här kontrollen av de nio delstaterna blivit otidsenlig.

President Obama protesterade starkt mot beslutet och demokraterna i kongressen ska försöka driva igenom nya kontrollmekanismer. Ett utlåtande som också lutar åt det konservativa hållet gäller positiv särbehandling på universiteten.

HD tog inte direkt ställning utan skickade tillbaka frågan till en domstol i Texas. Men ordalydelsen tolkas som att en majoritet av domarna vill ha en något mer restriktiv tillämpning av positiv särbehandling.

Högsta domstolen har en mycket stark ställning i det amerikanska samhället och överläggningarna där följs därför med oerhört stort intresse.

Domstolen har bland annat att avgöra om politikernas beslut är i enlighet med den amerikanska konstitutionen. Många viktiga samhällsfrågor avgörs därför slutligen i HD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".