Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om matkedja får sälja vin

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 08.27
"Kan vara inom lagens ram"
(1:59 min)
Matkedjan samarbetar med ett danskt företag för att erbjuda kunder vin vid köp av matkasse. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Matvarukedjan City Gross erbjudande till sina nätkunder att också kunna beställa vin visade att det är oklart vad som egentligen är tillåtet. Enligt Statliga folkhälsoinstitutet beror det på att inget fall av misstänkt brottslig privatimport av alkohol hittills har prövats i domstol.

– Det finns verksamheter av den här typen som kan vara inom lagens ram men det finns också verksamheter som är klart utanför, säger Mats Larsson, tillsynschef på Statens folkhälsoinstitutet.

Folkhälsoinstitutets uppgift är att övervaka att svensk alkohollagstiftning följs. Men när det gäller den privatimport av alkohol som blev tillåten i Sverige 2008 efter beslut i EU-domstolen så famlar Folkhälsoinstitutet i blindo.

Det är nämligen inte institutets uppgift att tolka lagen utan det ska göras av svensk domstol. Men inget fall av misstänkt brottslig privatimport har hamnat i domstol eftersom det aldrig har gjorts nån polisanmälan.

– För det krävs då att något enskilt företag blir anmält för brott mot alkohollagen. Det är ju inte vi som gör det utan det är enskild person eller annan som kan göra detta, säger Mats Larsson.

Det finns inte heller någon myndighet som fått i uppdrag att ha hand om den direkta tillsynen av att privatimporten av alkohol går rätt till. Men för att titta på den frågan så har regeringen tillsatt en utredning som ska vara klar i början av juli.

Enligt vad Ekot erfar så blir det kommunerna som föreslås få ta hand om tillsynen av den privata alkoholimporten.

Utredningen har också haft i uppdrag att se över hur utländska vin- och spritförsäljare marknadsför sina tjänster till svenska konsumenter.

Folkhälsoinstitutet har ingen uppfattning om City Gross nya koncept att de som beställer matkassar på nätet samtidigt kan beställa vin är förenligt med svensk alkohollagstiftning.

Men tillsynschefen Mats Larsson säger samtidigt  att det kan finnas risker med att nya möjligheter till privatimport av alkohol dyker upp.

– En ökad tillgänglighet påverkar sannolikt alkoholkonsumtionen och därmed i förlängningen folkhälsan, säger Mats Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".