Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ökar tydligheten och minimerar riskerna"

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 11.28
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Den nya överenskommelsen, för att hantera krisande banker i Europa, minimerar riskerna för att en bank ska gå om kull. Det menar SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

– Nu har man spelregler och verktyg som man kan ta till för att stabilisera banksystemet. Vilket jag tycker är bra. Osäkerheten kring olika länders krishantering gör att det finns risk för smittoeffekten till andra banker, det här förslaget ökar tydligheten och hjälper till att minimerar riskerna, säger Robert Bergqvist.

Ett verktyg som man kommit överens om att använda är en ”bail-in” lösning. Det handlar om att andra långivare ska vara beredda att ställa upp och betala innan staten ska träda fram och rädda banken. Det ska eventuellt förhindra att krisländer i EU hamnar i finansiella problem.

– Det som är det viktiga, för privatpersoner, är att insättningsgarantin gäller. Med det menas att om en bank går omkull och inte kan betala sina åtagande så har du en insättningsgaranti där länderna i EU garanterar upp till 100 000 Euro (860 000 kronor), säger Robert Bergqvist.

Sveriges erfarenhet från bankkrisen för 20 år sedan och från den senaste krisen 2008-2009 har gjort att Sverige har ställt högre krav på sig själva än de miniminivåer som finns i EU. Vilket är viktigt för att uppnå stabilitet i omvärlden. Då minimeras även risken för en kris i Sverige, säger Robert Bergqvist.

– Om vi inte har en stabilitet i Europa så kan det påverka Sverige på två sätt. Det första är att en bankoro kan påverka tillväxten negativt i Sverige. Det andra som kan hända är att bankoron i Europa smittar av sig till Sverige eftersom vi är en del i det europeiska banksystemet, säger Robert Bergqvist.

– Det faktum att man nu försöker ta fram en gemensam verktygslåda  och lägga minimikrav bidrar förhoppningsvis till större stabilitet i banksystemet i Europa och större förtroende för bankerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".